Chinska salatka .doc

(0 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.

1 kg bialej kapusty,

1 ostra czerwona papryka,

1 maly kawalek imbiru,

3 lyzki bialego octu winnego,

2 lyzki jasnobrazowego cukru,

1 lyzka oleju sezamowego,

100 g orzeszkow ziemnych,

100 g migdalow,

1 lyzka soli.

 

1. Liscie kapusty oplukac, osaczyc z wody, cienko poszatkowac, pokroic na kawalki dlugosci 6 cm.

2. Kapuste przelozyc do kamiennego garnka, wymieszac z sola, cukrem. Odstawic

na 2 godz.

3. Papryke przeciac na pol, usunac gniazda nasienne i pestki. Oplukac, pokroic

w cienkie paseczki.

4. Imbir obrac, drobno posiekac. Migdaly sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke.

5. Kapuste lekko odcisnac, dodac olej, ocet, imbir i papryke. Wymieszac, odstawic na 2 godz w chlodne miejsce.

6. Przed podaniem posypac salatke orzeszkami ziemnymi i migdalami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin