Sałatka ze szparagów i pomidorów z ogórkiem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 duży pęczek szparagów

 

4 małe dojrzałe pomidory

 

różne warzywa zielonolistne (sałata, szpinak, rokietta, roszponka)

 

Sos

 

1 mały ogórek

 

1 malutka dymka

 

sól

 

świeżo zmielony czarny pieprz

 

2 łyżki soku z cytryny

 

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

po 3 łyżki oleju i oliwy z oliwek extra virgin

 

2 łyżki posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

 

1. Najpierw przygotowujemy sos. Obieramy ogórka, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Grubo siekamy dymkę, mieszamy i posypujemy solą, odsączamy na durszlaku 1 godz.

Płuczemy zimną wodą i ponownie odsączamy. Miksujemy na jednolitą masę, dodajemy sól, pieprz, śmietanę, sok, oliwę i olej. Na końcu dosypujemy koperek i wstawiamy sos do lodówki.

 

2. Obieramy i gotujemy szparagi, a następnie kroimy je na kawałki o długości 4 cm. Obieramy pomidory, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie kroimy w paski.

 

3. Układamy zieleninę na talerzach.

 

4. Mieszamy szparagi i pomidory z sosem, i układamy na liściach zieleniny. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin