Składniki:
1 duży pęczek szparagów
4 małe dojrzałe pomidory
różne warzywa zielonolistne (sałata, szpinak, rokietta, roszponka)
Sos
1 mały ogórek
1 malutka dymka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kwaśnej śmietany
po 3 łyżki oleju i oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy sos. Obieramy ogórka, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Grubo siekamy dymkę, mieszamy i posypujemy solą, odsączamy na durszlaku 1 godz.
Płuczemy zimną wodą i ponownie odsączamy. Miksujemy na jednolitą masę, dodajemy sól, pieprz, śmietanę, sok, oliwę i olej. Na końcu dosypujemy koperek i wstawiamy sos do lodówki.
2. Obieramy i gotujemy szparagi, a następnie kroimy je na kawałki o długości 4 cm. Obieramy pomidory, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie kroimy w paski.
3. Układamy zieleninę na talerzach.
4. Mieszamy szparagi i pomidory z sosem, i układamy na liściach zieleniny.
max3456