Soczewica z burakami .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki grubej zielonej soczewicy - 2 cebule pokrojone w kostkę - 2 buraki upieczone lub ugotowane - garść łuskanych pestek dyni - olej tłoczony na zimno z pestek dyni - ocet winny malinowy lub balsamiczny - oliwa - sól - cukier - pieprz - dobra bryndza - oscypek lub parmezan. WYKONANIE: Soczewicę ugotować w niesolonej wodzie, odcedzić. Cebulę smażyć powoli na oliwie, aż będzie złocistobrązowa i skarmelizowana. Na patelnię dodać soczewicę, smażyć z cebulą, doprawić solą i mocno pieprzem. Sałatkę rozłożyć płasko na cztery duże talerze. Buraki pokroić na krajalnicy w przezroczyste plastry, układać na talerzach z soczewicą jak carpaccio, zakrywając cały talerz. Posypać delikatnie cukrem, pieprzem, skropić octem winnym. Pestki dyni wsypać na gorącą, suchą patelnię i prażyć pod przykryciem (będą strzelać), potrząsając patelnią, aż spuchną i lekko ściemnieją. Tuż przed podaniem polać buraki olejem z pestek dyni, posypać pestkami i wiórkami sera.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin