Sernik bez pieczenia I
Składniki:
60 dag twarogu
3 żółtka
150 ml śmietanki 30-proc.
15 dag masła
17,5 dag cukru
szklanka Galaretki pomarańczowej WINIARY (przygotowanej według przepisu na opakowaniu)
50 ml likieru pomarańczowego
blat biszkoptowy grubości 1 cm
Twaróg odciśnij, przetrzyj przez sito wymieszaj ze śmietanką. Żółtka utrzyj z cukrem i rozmiękczonym masłem, w trakcie ucierania dodając twaróg ze śmietanką, aż masa będzie gładka. Blat biszkoptowy w dopasowanej wielkością tortownicy skrop likierem pomarańczowym, umieść na nim masę serową i wstaw na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu wylej na masę serową rozpuszczoną galaretkę pomarańczową i ponownie wstaw do lodówki, tym razem na 3-4 godziny.
Do sernika możesz dodać bakalie, a na galaretkę cząstki mandarynki (przed ostatnim schłodzeniem w lodówce). Blat biszkoptowy możesz zastąpić dowolnym innym ciastem, na przykład kruchym.
tadeusz.grzywacz