Dieta błonnikowa
Dieta błonnikowa staje się coraz bardziej popularna w dzisiejszym świecie, kiedy coraz więcej ludzi ma świadomość tego, jak spożywane jedzenie wpływa na nasze zdrowie. Dieta została spopularyzowana przez ekspertów fitnessu oraz dietetyków. Jest dietą bogatą w błonnik a zarazem o niskiej zawartości tłuszczu.
Połączenie błonnika oraz produktów niskotłuszczowych okazuje się kluczowa dla osób chcących prowadzić zdrowe życie, osób chcących schudnąć a w szczególności dla osób cierpiących na schorzenia typu wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi. Co sprawia, że dieta bogata w błonnik jest taka korzystna?
Zalety diety błonnikowej Faktem jest, że dieta większości ludzi jest bogata w sól, tłuszcze, cukry, czyli składniki, które robią nam więcej szkody niż pożytku. Błonnik, pochodzący głównie z owoców i warzyw oraz pełnych ziaren, zawiera części roślin, które nie są absorbowane przez organizm w procesie trawienia. Krótko mówiąc nie jest on trawiony i jest wydalany z organizmu a przy tym korzystnie wpływa na przejście odpadów trawienia przez jelita. Błonnik pochodzący z owoców jest dwojakiego rodzaju: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Oba odgrywają istotną rolę w procesach trawiennych. Błonnik ułatwia trawienie poprzez szybsze eliminowanie odpadów trawienia. Zapobiega to drażliwym i przewlekłym zaparciom, obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko otyłości i pomaga w procesie odchudzania. W celu szybkiego zmniejszenia masy ciała, dieta błonnikowa powinna być uzupełniona ćwiczeniami. Plan diety błonnikowej Jedzenie bogate w błonnik ma w sobie bardzo mało tłuszczu co sprawia, że są idealne do odchudzania, wystarczy tylko włączyć je do naszej codziennej diety. Jakie owoce, warzywa są bogate w błonnik? Można wymienić: jabłka, fasolę, zboża, pełne ziarna, pietruszka, soja, ciecierzyca, jagody, jęczmień i więcej. Przykładowy jadłospis 1.Śniadanie Składniki - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 duże zielone jabłka - 300g otrębów owsianych - 2 szklanki mąki z pełnego ziarna pszenicy - 1 szklanka białej mąki - 1 łyżeczka cynamonu - 300ml soku jabłkowego - 1 szklanka wody - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Obierz jabłka ze skórek, pokrój i oddziel od siebie. W dużej misce zmieszaj mąki, cynamon, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i otręby. Pomieszaj dokładnie. Dodaj soku z jabłek, wody i jabłka do mikstury. Mieszaj aż osiągniesz ciasto. Formę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i wylej do niej ciasto. Piecz przez około 30 minut, podawaj ciepłe. 2. ObiadSkładniki - 400g czarnej fasoli - 1 szklanka salsy - 4 długie bułki, przeciąć na pół wzdłuż - 50g zgniecionych pomidorów - 1/4 łyżeczki kminku Sposób przyrządzenia Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Używające miksera zmieszaj ze sobą pomidory, kminek i fasolę. Rozgrzej tą miksturę na patelni przez chwilę a następnie odstaw. Usuń część środa z bułek. Nalej w to miejsce miksturę. Następnie wsadź bułki do piekarnika i piecz przez 5 minut. Podawaj na ciepło z sosem salsa. 3. Kolacja Składniki - 200g czarnej fasoli, namoczonej przez noc - 200g surowego kuskus - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 6-8 ząbki czosnku mielonego - 2 łyżeczki oregano - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia Ugotuj kuskus na parze. Umieść fasolę w rondlu z wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj czosnku, pieprzu, kminku i oregano. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie a następnie dodaj proszku do pieczenia i soli. Mieszaj dokładnie. Podaj razem z kuskusem. Spróbuj zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców bogatych w błonnik a na pewno zobaczysz jego pozytywny wpływ na swoje zdrowie.
E-nauka