Nalewka z ciemnych winogron.doc

(4 KB) Pobierz

             

NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON.

Składniki:

- ciemny winogron – przez nas wyhodowany

- spirytus 75%

- cukier - 75 dag na każdy 1 litr alkoholu

Sposób przyrządzania:

1. Winogrona płuczemy, obieramy z szypułek i wsypujemy do słoja, tak by sięgały 2 cm poniżej jego górnej krawędzi.

2. Zalewamy spirytusem, winogrona powinien całkowicie przykryć.

3. Słój dokładnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni.

4. Po tym czasie alkohol zlewamy do butelek.

5. Owoce zasypujemy cukrem, naczynie pozostawiamy w ciepłym miejscu, często nim potrząsając.

6. Kiedy cukier się rozpuści, zlewamy syrop, łączymy z nalewem alkoholowym i pozostawiamy nalewkę do sklarowania.

Nalewkę tą można pic po 1 miesiącu,im starsza tym lepsza.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin