cynamonowo-migdalowe i pycha.txt

(1 KB) Pobierz
Cynamonowe ciasteczka z migdalami



    2 garsci (=ok. 50 g) luskanych migdalów, moga byc ze skórka (jesli nie mam zamieniam na orzechy)
    200 g miekkiego masla lub margaryny (z maslem sa chyba lepsze)
    2/3 szklanki (o poj. 200 ml) cukru
    1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    2 plaskie lyzeczki cynamonu
    4 lyzeczki gestego jogurtu naturalnego
    2 szklanki (o poj. 200 ml) maki pszennej typu 500

Migdaly drobno siekam.

Do miski wkladam miekkie maslo lub margaryne (jesli zapomnialam wyjac odpowiednio wczesniej z lodówki,
 to wstawiam je na chwile do mikrofali -u mnie wystarczy 20 sekund na mocy 600W, ale trzeba obserwowac,
 bo maslo ma byc miekkie, a nie roztopione).
Nastepnie dodaje cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt
 i wszystkie skladniki wraz z maslem ucieram na pulchna mase –ja zazwyczaj robie to lyzka,
 ale spokojnie mozna mikserem;)

Dodaje make oraz migdaly i calosc zagniatam na jednolite ciasto. Nastepnie zwilzonymi w wodzie dlonmi
 formuje male kulki, lekko je splaszczam i ukladam w dosc duzych odstepach na wylozonej papierem do
 pieczenia blasze.
Zachowanie duzych odstepów jest wazne, bo ciasteczka podczas pieczenia „rozleja sie” na boki i urosna;)
 Jesli robie z podanych w przepisie proporcji, to pieke oczywiscie w turach.

Wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieke na srodkowej pólce przez 12-15 minut 
(zalezy od piekarnika, ale pierwsza tura troche dluzej, kolejne krócej), 
az ciastka beda upieczone i zlociste. Gotowe wyjmuje z piekarnika i zostawiam do ostygniecia
 –teraz sa miekkie, wiec ich nie ruszam, stygnac beda twardniec i przechodzic w kruche ciasteczka:)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin