Ogórki konserwowe.pdf
(
29 KB
)
Pobierz
5857279 UNPDF
Ogórki konserwowe
Składniki:
2 kg małych i jędrnych ogórków 5 szklanek wody szklanka octu 6-proc. półtorej łyżki soli
2 łyżki cukru 2 łodygi kopru korzeń chrzanu 2 główki czosnku 2 liście laurowe 4 - 5 ziaren
pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 5 - 10 ziaren gorczycy
Sposób wykonania:
Ogórki umyć i ścisło ułożyć w słojach. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól oraz cukier,
zagotować, ostudzić. Do każdego słoja włożyć 3 ząbki czosnku, przyprawy i wlać zimną
zalewę (3 cm poniżej brzegów słoika). Słoje lekko zamknąć nakrętkami i pasteryzować
przez 35 minut. Po ostudzeniu ogórki przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Kto
chce, może do każdego słoika włożyć dymkę i kilka plasterków marchewki.
Plik z chomika:
DjPowerBass
Inne pliki z tego folderu:
Żeberka wędzone (Stary oryginalny przepis).pdf
(28 KB)
Zimowa sałatka ogórkowa.pdf
(30 KB)
Wołowina peklowana wędzona.pdf
(28 KB)
Włoszczyzna solona.pdf
(28 KB)
Śliwki kwaszone.pdf
(31 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasta i Desery
Kuchnia - Gotowanie
Lubię Gotować
Poradniki i Przepisy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin