iasto jogurtowe.pdf

(31 KB) Pobierz
660275838 UNPDF
Ciasto jogurtowe
Najlepsze zaraz po upieczeniu.
Najprostsze z możliwych, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Ciasto z
jogurtem naturalnym i olejem roślinnym. Kubeczek po jogurcie wykorzystuje
się do odmierzenia reszty składników.
Składniki:
1 kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po
jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników :
•3 kubeczki mąki
•2 i 1/2 kubeczka cukru
•1 łyżeczka cukru waniliowego
•1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•3 jaja
•1 kubeczek oleju roślinnego
•cukier puder do posypania po wierzchu
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj
na gładką masę. Przełóż do niedużej (około 20 cm średnicy), okrągłej formy i
piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdź
patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz
ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko
wymieszać! Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na
bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie
jednolita.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin