Konfitury z winogron.doc

(483 KB) Pobierz
Konfitury z winogron

Konfitury z winogron

składniki

·         1 kg pozbawionych pestek winogron białych lub ciemnych

·         1 kg cukru

·         1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

·         1 szklanka wody źródlanej lub stołowej

·         mały kawałek wanilii

·         (nie dodajemy cukru waniliowego)

Sposób przygotowania

  1. Wydrylowane owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 godz., aż puszczą tyle soku, że będą nim zakryte.
  2. Dodajemy szklankę wody, stawiamy naczynie na średnim ogniu i smażymy przez 30 min, następnie zwiększamy ogień i smażymy nadal.
  3. W czasie smażenia zbieramy szumowiny.Gdy owoce się zeszklą, a syrop zgęstnieje, dodajemy kwasek cytrynowy i wanilię i jeszcze raz smażymy przez 5 min na małym ogniu.
  4. Odstawiamy, przykryte ściereczką, do następnego dnia.Zimne, nakładamy do słoików, zalewamy łyżeczką spirytusu, szczelnie zamykamy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin