Konfitury z mirabelek.doc

(481 KB) Pobierz
Konfitury z mirabelek

Konfitury z mirabelek

składniki

·         2 litry wydrylowanych mirabelek

·         1 szklanka cukru

Sposób przygotowania

  1. Owoce rozprużamy na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem.Gdy puszcza sok, dodajemy cukier i smażymy, w odkrytym naczyniu, często mieszając, przez 30 min.
  2. Odstawiamy. Czynność powtarzamy następnego dnia, podgrzewamy i, od chwili zagotowania, smażymy na niewielkim ogniu przez 30 min.
  3. Na trzeci dzień powidła podgrzewamy, zagotowujemy i smażymy, często mieszając, by nie przywarły do spodu naczynia, do chwili, aż będą spadać płatami z drewnianej łyżki.
  4. Ciepłe, nakładamy do wygrzanych słoików, wstawiamy do piekarnika nagrzanego w temp.100 stopni c na 10 min, by wierzch się lekko zapiekł.Po wyjęciu gorące słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin