Placki grzybowe z sosem rozmarynowym
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
Zawartość tej strony wymaga zainstalowania programu Adobe Flash Player.
Składniki:
3 garści podgrzybków wymieszanych z prawdziwkami
1 biała cebula
mąka pełnoziarnista
2 jajka
4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
Sos:
łyżka posiekanego rozmarynu wraz z gałązkami
szklanka bulionu warzywnego
mąka pszenna
łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 pomidor obrany ze skórki
łyżeczka soku z cytryny
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj tyle mąki, żeby powstała zasmażka. Od razu dodaj bulion i sos sojowy. Zagotuj aż zgęstnieje i przetrzyj przez sito. Dopraw cytryną – nie gotuj. Placki z dwóch łyżek smaż z obu stron. Podaj polane sosem i kwaśną śmietaną.
tatanka.com