Placki grzybowe z sosem rozmarynowym.doc

(26 KB) Pobierz
Placki grzybowe z sosem rozmarynowym

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym

 

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)

 

 

 

trudność: łatwe

 

Zawartość tej strony wymaga zainstalowania programu Adobe Flash Player.

 

 

 

Składniki:

3 garści podgrzybków wymieszanych z prawdziwkami

1 biała cebula

mąka pełnoziarnista

2 jajka

4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%

 

Sos:

łyżka posiekanego rozmarynu wraz z gałązkami

szklanka bulionu warzywnego

mąka pszenna

łyżeczka ciemnego sosu sojowego

1 pomidor obrany ze skórki

łyżeczka soku z cytryny

olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

 

Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj tyle mąki, żeby powstała zasmażka. Od razu dodaj bulion i sos sojowy. Zagotuj aż zgęstnieje i przetrzyj przez sito. Dopraw cytryną – nie gotuj. Placki z dwóch łyżek smaż z obu stron. Podaj polane sosem i kwaśną śmietaną.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin