SAŁATKA A LA GUNDEL.doc

(24 KB) Pobierz

SAŁATKA A LA GUNDEL

 

300 g małych grzybów prawdziwków,

120 g młodej zielonej fasolki,

200 g szparagów,

2 zielone papryki,

2 pomidory,

1 główka sałaty,

1 nieduży ogórek,

1 pęczek zielonej pietruszki,

1 łyżka cukru, sól, pieprz.
Sos:
2 łyżki oleju, 4 łyżki soku cytrynowego, keczup, sól, pieprz.

Jarzyny dokładnie umyć. Grzyby umyć, oczyścić i pokroić. Z papryki wyjąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę. Ogórek obrać. Fasolkę pokroić na kawałki długości 1,5 cm. Twarde części szparagów odłamać palcami i odrzucić. Białe części cienko obrać z włókien. Zielona pietruszkę drobno posiekać. Grzyby udusić razem z zielona pietruszka na oleju. Dodać sól, pieprz i ostudzić. Szparagi i fasolkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć z wody i ostudzić. Pomidory pokroić na kawałki, ogórek pokroić w cienkie plasterki i posolić. Papryki podpiec na ruszcie lub w piekarniku, zdjąć skórę i pokroić w cienkie paski. Odłożyć kilka dużych liści sałaty do przybrania a resztę porozrywać palcami na kawałki. Przygotować sos: rozetrzeć sól z pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, keczup i dobrze wymieszać. W dużej misce wymieszać jarzyny z grzybami. Polać sosem i wstawić do lodówki. Podawać na półmisku wyłożonym sałatą, przybrać zielona pietruszka. Sałatkę można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin