SAŁATKA A LA GUNDEL.doc
(
24 KB
)
Pobierz
SAŁATKA A LA GUNDEL
300 g małych grzybów prawdziwków,
120 g młodej zielonej fasolki,
200 g szparagów,
2 zielone papryki,
2 pomidory,
1 główka sałaty,
1 nieduży ogórek,
1 pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżka cukru, sól, pieprz.
Sos:
2 łyżki oleju, 4 łyżki soku cytrynowego, keczup, sól, pieprz.
Jarzyny dokładnie umyć. Grzyby umyć, ocz
yścić i pokroić. Z papryki wyjąć
gniazda nasienne. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę. Ogórek obrać. Fasolkę pokroić na kawałki długości 1,5 cm.
Twarde części szparagów odłamać
palcami i odrzucić. Białe części cienko obra
ć z włókien. Zielona pietruszkę
drobno posiekać. Grzyby udusić razem z zielona pietruszk
a na oleju. Dodać sól, pieprz i
ostudzić. Szparagi i fasolkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć z wody i ostudzić. Pomidory pokroić na kawałki, ogórek pokroić w cienkie plasterki i posolić. Papryki podpiec na ruszcie lub w piekarniku, zdjąć skórę i pokroić w cienkie paski. Odłożyć kilka dużych liści sałaty do przybrania a resztę porozrywać palcami na kawałki. Przygotować sos: rozetrzeć sól z pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, keczup i dobrze wymieszać. W dużej misce wymieszać jarzyny z grzybami. Polać sosem i wstawić do lodówki. Podawać na półmisku wyłożonym sałatą, przybrać zielona pietruszka. Sałatkę można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa
Plik z chomika:
tatanka.com
Inne pliki z tego folderu:
Sałatka grzybowa na sposób ogrodniczki.doc
(26 KB)
Pyzy drożdżowe z grzybami.doc
(23 KB)
ZUPA SOLFERINO Z BOCZNIAKAMI.doc
(22 KB)
ZUPA KREMOWA Z BOCZNIAKAMI.doc
(23 KB)
ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW.doc
(23 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin