TAGLIATELLE Z GRZYBAMI.doc

(23 KB) Pobierz

TAGLIATELLE Z GRZYBAMI

 

250 g makaronu tagliatelle (długie wstążki),

3 łyżki masła,

200 g grzybów pieczarki, prawdziwki,

1/2 szkl. białego wytrawnego wina,

1/2 szkl. słodkiej śmietany,

1 łyżka oliwy,

pęczek natki pietruszki,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

150 g parmezanu startego,

sól i pieprz

 

Olej i masło rozgrzać na patelni, zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby pokroić na spore kawałki, dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Posiekać czosnek, wrzucić na patelnię, dolać wino i zwiększyć ogień (wino musi odparować). Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, gotować, aż sos zgęstnieje. Ugotować makaron, połączyć z sosem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Każdą porcję już na talerzu posypać parmezanem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin