250 g makaronu tagliatelle (długie wstążki),
3 łyżki masła,
200 g grzybów pieczarki, prawdziwki,
1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
1/2 szkl. słodkiej śmietany,
1 łyżka oliwy,
pęczek natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
150 g parmezanu startego,
sól i pieprz
Olej i masło rozgrzać na patelni, zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby pokroić na spore kawałki, dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Posiekać czosnek, wrzucić na patelnię, dolać wino i zwiększyć ogień (wino musi odparować). Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, gotować, aż sos zgęstnieje. Ugotować makaron, połączyć z sosem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Każdą porcję już na talerzu posypać parmezanem.
tatanka.com