Skrzydełka z rusztu
Składniki na 4 porcje:
12-16 skrzydełek kurczaka
marynata:
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
łyżka curry
łyżka octu winnego
szczypta chili
pieprz
Jarzynka do mięs WINIARY
Jogurt wymieszaj z olejem, octem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku skrzydełka zalej marynatą, po czym na pewien czas odstaw w chłodne miejsce. Po kilku godzinach wyjmij skrzydełka z marynaty, ułóż je na wysmarowanym olejem ruszcie. Następnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po 10 minut zdejmij folię ze skrzydełek i piecz je jeszcze 10-15 minut.
Podawaj gorące z pieczywem i musztardą lub sosem przyrządzonym z żurawiny, jogurtu i chrzanu.
tatanka.com