4 pęczki rzodkiewek.Sos: ćwierć szklanki oleju, 5 łyżek sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki posiekanego świeżego imbiru lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego, łyżeczka cukru, sól
Rzodkiewki oczyścić i umyć, przekroić na ćwiartki. Przygotować sos: Do słoika wlać 2 łyżki przegotowanej wody, wsypać cukier. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić do słoika. Dodać olej, sos sojowy, sól i imbir. Słoik wstawić na 2 godz. do lodówki. Rzodkiewki polać sosem, wymieszać.
1 porcja zawiera: 0,9 g białka, 11,4 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 1,6 g błonnika, 120 kcal.
tatanka.com