Owoce w czekoladowym lukrze
Składniki:
2 pomarańcze
winogrona
lukier:
15 dag cukru kryształu
6 dag czekolady lub 5 dag kakao
6 łyżek wody (do syropu)
3-4 łyżki wody (do kakao)
wiórki kokosowe
Najpierw zagotuj cukier z wodą z tym, że w czasie gotowania należy smarować ścianki garnka pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, co zapobiegnie krystalizowaniu się na nich cukru. Następnie dodawaj stopniowo do syropu zagotowane z 3-4 łyżkami wody kakao lub rozpuszczoną czekoladę. Po zdjęciu z ognia ucieraj masę drewnianą łyżką dopóty, aż utworzy się gładka masa. Gdyby lukier za szybko Ci gęstniał, dodaj kilka kropel gorącej wody.
Końcówki obranej na cząstki pomarańczy zanurz w pomadzie i ostrożnie umieść na rozsypanych na talerzu wiórkach kokosowych, a grona winogron poprzekłuwaj wykałaczką, pozanurzaj w lukrze i poukładaj obok cząstek pomarańczy.
tatanka.com