Owoce w czekoladowym lukrze.rtf

(6 KB) Pobierz
Owoce w czekoladowym lukrze

Owoce w czekoladowym lukrze

 

Składniki:

2 pomarańcze

winogrona

lukier:

15 dag cukru kryształu

6 dag czekolady lub 5 dag kakao

6 łek wody (do syropu)

3-4 łki wody (do kakao)

wiórki kokosowe

 

Najpierw zagotuj cukier z wodą z tym, że w czasie gotowania należy smarować ścianki garnka pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, co zapobiegnie krystalizowaniu się na nich cukru. Następnie dodawaj stopniowo do syropu zagotowane z 3-4 łkami wody kakao lub rozpuszczoną czekoladę. Po zdjęciu z ognia ucieraj masę drewnianą ł dopóty, aż utworzy sięadka masa. Gdyby lukier za szybko Ci gęstniał, dodaj kilka kropel gorącej wody.

 

Końwki obranej na cząstki pomarańczy zanurz w pomadzie i ostrożnie umieść na rozsypanych na talerzu wiórkach kokosowych, a grona winogron poprzekłuwaj wykałaczką, pozanurzaj w lukrze i poukładaj obok cząstek pomarańczy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin