Jabłecznik z bezą.doc

(70 KB) Pobierz
Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

 

Składniki

·         ciasto:

·         4- duże jabłka( lub inne owoce)

·         2 szklanki mąki

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         pół kostki margaryny

·         1 i 1/2 szkl cukru

·         4 jaja

Opis przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy piane i dodajemy szklanke cukru, miksujemy aż się rozpuści. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę dodajemy miękką margaryne i dalej ucieramy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy aż powstanie jednolita, gęsta masa. Ciasto wykładamy na okrągłą foremke wysmarowana tłuszczem ( margaryną), wyrównujemy i na to kładziemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka- można je posypac cynamonem lub zastapić innymi owocami, a na wierzch kładziemy ubite białka i wyrównujemy. Pieczemy 1 godz. w 150 stopniach C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin