Makowiec.rtf

(6 KB) Pobierz
Makowiec

Makowiec

 

Składniki:

ciasto:

po 25 dag masła, mąki pszennej i cukru

5 dag mąki ziemniaczanej

5 jaj

2 łeczki proszku do pieczenia

masa makowa:

50 dag maku

25 dag cukru

2 jaja

1 dag droży

aromat migdałowy

 

Masło utrzyj z cukrem i, wciąż ucierając, powoli dodawaj żółtka, mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek.

 

Mak opłucz, sparz, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, po czym dodaj cukier, żółtka, rozkruszone droże, olejek - wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Potem delikatnie połącz z pianą ubitą z białek.

 

Do wąskiej blaszki włóż połowę ciasta, przykryj masą makową i resztą ciasta. Piecz około 45 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin