Zupa grzybowa - grzybula z gałuszkami.docx

(13 KB) Pobierz

Zupa grzybowa - grzybula z gałuszkami

Składniki:

·         50 g suszonych grzybów

·         pęczek włoszczyzny

·         1 duża cebula

·         1,5 l wody

·         1 szklanka kwaśnej śmietany

·         1 łyżka mąki

·         2 łyżki masła

·         pieprz, sól

Ciasto na gałuszki

·         300 g mąki pszennej

·         1 jajko

·         sól

·         1 łyżka masła

·         woda

http://www.kuron.com.pl/szablony/kuron/images/lay/blok1_bottom_left.gif

Sposób przyrządzania:

Grzyby moczymy i gotujemy w tej samej wodzie. Osobno gotujemy włoszczyznę z przyprawami. Miękkie grzyby kroimy w paseczki. Łączymy wywary. Zabielamy mąką i śmietaną. Dodajemy masło.
Kluski: do mąki dodajemy jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę masła i łyżkę wody. Zagniatamy twarde ciasto. Toczymy wałeczki i skubiemy małe gałuszki. Gotujemy. Podajemy w dużej misce, polane masłem. Kluseczki "dojada" się do zupy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin