Zupa grzybowa - grzybula z gałuszkami
Składniki:
· 50 g suszonych grzybów
· pęczek włoszczyzny
· 1 duża cebula
· 1,5 l wody
· 1 szklanka kwaśnej śmietany
· 1 łyżka mąki
· 2 łyżki masła
· pieprz, sól
Ciasto na gałuszki
· 300 g mąki pszennej
· 1 jajko
· sól
· 1 łyżka masła
· woda
Sposób przyrządzania:
Grzyby moczymy i gotujemy w tej samej wodzie. Osobno gotujemy włoszczyznę z przyprawami. Miękkie grzyby kroimy w paseczki. Łączymy wywary. Zabielamy mąką i śmietaną. Dodajemy masło.Kluski: do mąki dodajemy jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę masła i łyżkę wody. Zagniatamy twarde ciasto. Toczymy wałeczki i skubiemy małe gałuszki. Gotujemy. Podajemy w dużej misce, polane masłem. Kluseczki "dojada" się do zupy.
tatanka.com