MIĘTOWE BEZY.doc

(130 KB) Pobierz
MIĘTOWE BEZY

MIĘTOWE BEZY

 

 

Skladniki:

·         4 białka

·         szczypta soli

·         250 g cukru pudru + 1 łyżka

·         2 łyżeczki kropli miętowych Herbapolu (do kupienia w aptece) lub ekstraktu miętowego

·         kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

 

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem ;). Następnie dodawać partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Na koniec powoli dodawać ekstrakt miętowy i barwnik spożywczy (gdyby to rozrzedziło masę zbyt mocno, dodać jeszcze łyżkę cukru, ubijając).

 

Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę jednak urosną.

 

Piec  - tym razem wg mojego sposobu - w temperaturze 100ºC przez 2 h 10 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin