Grupa A cz.ll(1).docx

(32 KB) Pobierz

Dieta zgodna z grupą krwi. Część II – grupa“A

 

Joanna Kopińska      http://files.vitalia.pl/themes/interia/gfx/200706/dat.gif 29 marzec 2006 r.

 

Zasadę diety dla grupy krwi “A” można by opisać w kilku słowach: żadnego mięsa i nabiału, jedynie produkty roślinne.

 


http://files.vitalia.pl/gfx/news/big_144.jpg
Wiadomości podstawowe dotyczące diety zgodnej z grupą krwi zostały zamieszczone w części pierwszej i tam odsyłam wszystkich, którzy chcieli by się z nimi zapoznać. Tutaj przestawiona zostanie charakterystyka żywienia proponowanego dla grupy krwi "A".

W miarę postępowania ewolucji, zmieniały się przyzwyczajenia i zwyczaje ludzi pierwotnych. Po okresie nieustannej wędrówki i polowań, przyszedł czas na osiedlenie się w jednym miejscu i przejście na bardziej ustabilizowany tryb życia. Zarówno ta zmiana jak i coraz mniejsza liczebność zwierzyny na danym terenie spowodowały, że ówcześni ludzie zaczęli sięgać po pokarmy roślinne. Coraz chętniej zajmowali się uprawą roli, a w związku z tym podstawą ich wyżywienia stały się owoce ich pracy.

Taka jest teoria. Jak było naprawdę, nigdy nie będziemy w stanie stwierdzić z całą pewnością, jednak na tym właśnie twierdzeniu została oparta dieta dla osób z grupą krwi “A”.

Uważa się, że na skutek zmiany sposobu żywienia ludzi pierwotnych, w ich organizmach zaszedł szereg zmian. Początkowo dotyczyły one układu pokarmowego, który musiał przestawić się na czerpanie energii i składników odżywczych z roślin. Stopniowo zmiany te zaczęły oddziaływać na cały ustrój doprowadzając w konsekwencji do zmiany składu krwi, który obecnie nazywany jest układem krwi “A”.

Spadkobiercy pierwszych osadników określani są jako “urodzeni wegetarianie”. To właśnie świeże, czyste i organiczne pokarmy służą im najlepiej. Z kolei z produktami pochodzenia zwierzęcego ich organizm sobie nie radzi. Tłumaczone jest to tym, iż na skutek przystosowań zmniejszyła się u nich produkcja soków tarwiennych. Zatem konsekwencją spożywania przez osoby z grupą krwi “A” mięsa czy nabiału mogą być objawy niestrawności, zaburzenia gastryczne, podwyższenie poziomu cholesterolu, a co za tym idzie choroby układu sercowo – naczyniowego. Innymi chorobami, na które osoby z grupą “A” są rzekomo bardziej narażone niż pozostali, są:

o        choroby dróg oddechowych

o        katar

o        kaszel

o        zapalenie oskrzeli i płuc

o        astma

o        grzybica

o        zapalenie ucha środkowego

o        choroby migdałków

o        nowotwory

o        sutka

o        prostaty

o        trzustki

o        cukrzyca


Na podstawie powyższej teorii, opracowany został podział produktów żywnościowych na te, które wywierają pozytywny wpływ na organizm i te które wykazują działanie odwrotne. Szczegółowy podział został przedstawiony w tabeli. Część pokarmów została sklasyfikowana jako obojętne, nie mające wpływu na stan zdrowia i ta nie została zawarta w poniższym zestawieniu.

Podział produktów dla grupy krwi “A”

KORZYSTNE

NIEKORZYSTNE

mięsa i drób

niewskazane jest spożywanie jakiegokolwiek mięsa, w drodze wyjątku jednak pozwolić sobie można na niewielkie ilości mięsa z kurczaka czy indyka

baranina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, drób, podroby oraz przetwory mięsne i wędliny

ryby i owoce morza

dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, okoń żółty i srebrny, ślimaki

barakuda, flądra, halibut, morszczuk, sum, śledź, tuńczyk, węgorz,
homary, kalmary, małże, kraby, mule, ostrygi, ośmiornice,raki, kawior
unikać powinno się ryb wędzonych

jaja i nabiał

w tej grupie dozwolone są jedynie roślinne odpowiedniki właściwego nabiału np. mleko sojowe, ser sojowy

mleko naturalne w każdej postaci, lody, masło, maślanka, serwatki, wszystkie rodzje serów

oleje i tłuszcze

oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej sojowy ( do łyżki dziennie)

olej bawełniany, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, masło, margaryna

pieczywo

chleb esseński, ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, z mąki sojowej, wafle ryżowe

angielskie grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełno-pszenicznego, wieloziarnisty, z mąki durum, z mąki macowej, chleb wysokobiałkowy, pumpernikiel

warzywa

botwinka, brokuły, cebula (czerwona, hiszpańska, żółta) dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko"

bakłażan, kapusta (biała, czerwona, chińska), grzyby shiitake, oliwki, pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta), pomidory, ziemniaki (białe, czerwone, słodkie), fasola (copper, navy, czerwona, nerkowata)

owoce

ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawina

banany, mandarynki, mango, melony, orzechy kokosowe, pomarańcza, rabarbar

napoje

soki: z ciemnej wiśni, marchwi, winogron, moreli, selera, suszonych śliwek, ananasa, grejpfruta, woda (z cytryną)
herbatki z: aloesu, głogu, dziurawca, łopianu, owocu dzikiej róży, rumianku, imbiru, lucerny, waleriany, żeńszenia, zielona herbata
czerwone wino, kawa bezkofeinowa

soki: pomarańczowy, pomidorowy, z papai
herbatki z: czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu
coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane, piwa, woda Selzera, woda sodowa

przyprawy

czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy,
musztarda

ocet (balsamiczny, biały, winny, jabłkow), pieprz (biały, czarny, czerwony), żelatyna,
ketchup, majonez, sos Worcestershire

pozostałe produkty

gryka, kasza, makarony, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni

kiełki pszenicy, otręby, pszenica, skrobia, makaron grysikowy, mąka biała i pełnopszeniczna, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pistacjowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin