Dieta zgodna z grupą krwi. Część II – grupa“A”
Joanna Kopińska 29 marzec 2006 r.
Zasadę diety dla grupy krwi “A” można by opisać w kilku słowach: żadnego mięsa i nabiału, jedynie produkty roślinne.
Wiadomości podstawowe dotyczące diety zgodnej z grupą krwi zostały zamieszczone w części pierwszej i tam odsyłam wszystkich, którzy chcieli by się z nimi zapoznać. Tutaj przestawiona zostanie charakterystyka żywienia proponowanego dla grupy krwi "A". W miarę postępowania ewolucji, zmieniały się przyzwyczajenia i zwyczaje ludzi pierwotnych. Po okresie nieustannej wędrówki i polowań, przyszedł czas na osiedlenie się w jednym miejscu i przejście na bardziej ustabilizowany tryb życia. Zarówno ta zmiana jak i coraz mniejsza liczebność zwierzyny na danym terenie spowodowały, że ówcześni ludzie zaczęli sięgać po pokarmy roślinne. Coraz chętniej zajmowali się uprawą roli, a w związku z tym podstawą ich wyżywienia stały się owoce ich pracy.Taka jest teoria. Jak było naprawdę, nigdy nie będziemy w stanie stwierdzić z całą pewnością, jednak na tym właśnie twierdzeniu została oparta dieta dla osób z grupą krwi “A”.Uważa się, że na skutek zmiany sposobu żywienia ludzi pierwotnych, w ich organizmach zaszedł szereg zmian. Początkowo dotyczyły one układu pokarmowego, który musiał przestawić się na czerpanie energii i składników odżywczych z roślin. Stopniowo zmiany te zaczęły oddziaływać na cały ustrój doprowadzając w konsekwencji do zmiany składu krwi, który obecnie nazywany jest układem krwi “A”.Spadkobiercy pierwszych osadników określani są jako “urodzeni wegetarianie”. To właśnie świeże, czyste i organiczne pokarmy służą im najlepiej. Z kolei z produktami pochodzenia zwierzęcego ich organizm sobie nie radzi. Tłumaczone jest to tym, iż na skutek przystosowań zmniejszyła się u nich produkcja soków tarwiennych. Zatem konsekwencją spożywania przez osoby z grupą krwi “A” mięsa czy nabiału mogą być objawy niestrawności, zaburzenia gastryczne, podwyższenie poziomu cholesterolu, a co za tym idzie choroby układu sercowo – naczyniowego. Innymi chorobami, na które osoby z grupą “A” są rzekomo bardziej narażone niż pozostali, są:
o choroby dróg oddechowych
o katar
o kaszel
o zapalenie oskrzeli i płuc
o astma
o grzybica
o zapalenie ucha środkowego
o choroby migdałków
o nowotwory
o sutka
o prostaty
o trzustki
o cukrzyca
Na podstawie powyższej teorii, opracowany został podział produktów żywnościowych na te, które wywierają pozytywny wpływ na organizm i te które wykazują działanie odwrotne. Szczegółowy podział został przedstawiony w tabeli. Część pokarmów została sklasyfikowana jako obojętne, nie mające wpływu na stan zdrowia i ta nie została zawarta w poniższym zestawieniu.
Podział produktów dla grupy krwi “A”
KORZYSTNE
NIEKORZYSTNE
mięsa i drób
niewskazane jest spożywanie jakiegokolwiek mięsa, w drodze wyjątku jednak pozwolić sobie można na niewielkie ilości mięsa z kurczaka czy indyka
baranina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, drób, podroby oraz przetwory mięsne i wędliny
ryby i owoce morza
dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, okoń żółty i srebrny, ślimaki
barakuda, flądra, halibut, morszczuk, sum, śledź, tuńczyk, węgorz, homary, kalmary, małże, kraby, mule, ostrygi, ośmiornice,raki, kawiorunikać powinno się ryb wędzonych
jaja i nabiał
w tej grupie dozwolone są jedynie roślinne odpowiedniki właściwego nabiału np. mleko sojowe, ser sojowy
mleko naturalne w każdej postaci, lody, masło, maślanka, serwatki, wszystkie rodzje serów
oleje i tłuszcze
oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej sojowy ( do łyżki dziennie)
olej bawełniany, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, masło, margaryna
pieczywo
chleb esseński, ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, z mąki sojowej, wafle ryżowe
angielskie grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełno-pszenicznego, wieloziarnisty, z mąki durum, z mąki macowej, chleb wysokobiałkowy, pumpernikiel
warzywa
botwinka, brokuły, cebula (czerwona, hiszpańska, żółta) dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko"
bakłażan, kapusta (biała, czerwona, chińska), grzyby shiitake, oliwki, pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta), pomidory, ziemniaki (białe, czerwone, słodkie), fasola (copper, navy, czerwona, nerkowata)
owoce
ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawina
banany, mandarynki, mango, melony, orzechy kokosowe, pomarańcza, rabarbar
napoje
soki: z ciemnej wiśni, marchwi, winogron, moreli, selera, suszonych śliwek, ananasa, grejpfruta, woda (z cytryną)herbatki z: aloesu, głogu, dziurawca, łopianu, owocu dzikiej róży, rumianku, imbiru, lucerny, waleriany, żeńszenia, zielona herbataczerwone wino, kawa bezkofeinowa
soki: pomarańczowy, pomidorowy, z papaiherbatki z: czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane, piwa, woda Selzera, woda sodowa
przyprawy
czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, musztarda
ocet (balsamiczny, biały, winny, jabłkow), pieprz (biały, czarny, czerwony), żelatyna,ketchup, majonez, sos Worcestershire
pozostałe produkty
gryka, kasza, makarony, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni
kiełki pszenicy, otręby, pszenica, skrobia, makaron grysikowy, mąka biała i pełnopszeniczna, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pistacjowe
kaasiasta