Ambasador.doc

(21 KB) Pobierz
Ambasador

Ambasador

 

Składniki:

Biszkopt:

·            4 jajka

·            0,6 szklanki cukru

·            0,6 szklanki mąki pszennej

·            ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·            aromat waniliowy

Krem:

·            ½ litra mleka

·            1 ½ szklanki cukru

·            1 cukier waniliowy

·            5 łyżek mąki ziemniaczanej

·            4 żółtka

·            20 dag masła

·            25 dag margaryny

·            2 kieliszki spirytusu

·            puszka ananasa

·            1 łyżka kakao

·            bakalie

Do dekoracji:

·            10 dag mlecznej czekolady

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.

Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.

Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.

Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin