Sałatka z arbuzem i sosem imbirowym.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 2 szkl. arbuza bez pestek pokrojonego w kostkę

- 1 pęczek rukwi wodnej

- 1 szkl. ogórka bez pestek pokrojonego w małą kostkę

- 4 cebulki dymki

- 1/4 szkl. posiekanej kolendry

 

Sos imbirowy:

 

- 2 łyżki octu ryżowego

- 1.5 łyżki oleju

- 2 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru

- 1.5 łyżeczki skórki otartej z limonki

- 1 ząbek wyciśniętego czosnku

- sól

- pieprz

 

Wykonanie:

 

Ocet połączyć z olejem, dodać imbir, skórkę z limonki, czosnek, sól, pieprz i wymieszać. Arbuz, listki rukwi, ogórek, kolendrę i pokrojone w cienkie plasterki cebulki włożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać. Rukiew wodną można zastąpić kiełkami rzodkiewki lub jej młodymi listkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin