GRILLOWANE PLASTRY CUKINII W MARYNACIE Z ZIELONYM PIEPRZEM.docx

(76 KB) Pobierz

GRILLOWANE PLASTRY CUKINII W MARYNACIE Z ZIELONYM PIEPRZEM

 

Cukinia ma ciekawy, oryginalny smak - dzięki zielonemu pieprzowi, który nie często jest (a szkoda) dodawany do tego warzywa.

 

czas:10 minut + 30 minut marynowania

trudność:bardzo łatwe

liczba porcji: 4-6

koszt: niedrogie danie

kalorie: prawie nic

 

 

składniki

4 małe cukinie o łącznej wadze 1/2 kg

 

marynata:

6 łyżek oliwy

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka grubo zmielonego zielonego pieprzu

otarta skórka z połowy cytryny

garść drobno posiekanej natki pietruszki

sól

 

sposób przygotowania

1.               Umyte cukinie pokrój wzdłuż na 4 plastry.

2.               Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie ze sobą.

3.               Do marynaty włóż cukinię i wymieszaj, by dokładnie pokryła wszystkie kawałki. Wstaw do lodówki na 30 minut. Podczas marynowania kilka razy zamieszaj.

4.               Lekko odsącz i piecz na grillu 4-5 minut z każdej strony.

 

 

 

 

 

Smacznego!

Grzegorz Ostrowski

 

 

Copyright by © MniamMniam.pl

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin