Ziemniaki ze śliwkami.doc

(26 KB) Pobierz
Ziemniaki ze śliwkami

Ziemniaki ze śliwkami



Składniki

1 kg ziemniaków, 35 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 2 cebule, szklanka bulionu, 2 łyżki masła roślinnego, łyżka suszonego tymianku, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Jak ważyć?

Sposób przyrządzania

Śliwki namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, po 30 min osączyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę drobno posiekać. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. W płaskim rondlu stopić masło, włożyć ziemniaki, dodać posiekaną cebulę i śliwki, posypać solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Chwilę smażyć, mieszając, po czym posypać posiekaną zieleniną i drobniutko posiekanym czosnkiem, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Tak przygotowane gorące ziemniaki mogą być znakomitym, oryginalnym dodatkiem do pieczonych mięs i drobiu, lub nawet samodzielnym daniem dla jaroszy (100 g - 150 kcal).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin