Pomysły na dania ze szpinakiem i szczawiem.pdf

(15233 KB) Pobierz
mpd0220100609.jdf
45
przekąski i sałatki
zupy i dania główne
ze szpinakiem
i szczawiem
38
PRZEPISÓW
pomysły na dania
BIBLIOTEKA
PORADNIKA
DOMOWEGO
332974913.093.png 332974913.104.png 332974913.115.png 332974913.126.png 332974913.001.png 332974913.012.png 332974913.023.png 332974913.034.png 332974913.045.png 332974913.048.png 332974913.049.png 332974913.050.png 332974913.051.png 332974913.052.png 332974913.053.png 332974913.054.png 332974913.055.png 332974913.056.png 332974913.057.png 332974913.058.png 332974913.059.png 332974913.060.png 332974913.061.png 332974913.062.png 332974913.063.png 332974913.064.png 332974913.065.png 332974913.066.png 332974913.067.png 332974913.068.png
SPIS TREŚCI
poradnik domowy
Od redakcji
Przepisy na dania ze szpinakiem i szczawiem najbardziej przydadzą
się latem. Ale miłośnicy tych zielonych listków mogą je przyrządzać
przez cały rok, korzystając z warzyw mrożonych lub ze słoika.
Wstęp: Zielone liście? Oczywiście!
2
Kotlety ryżowo-szpinakowe 25
Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym 26
Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Zupy
Krem szczawiowo-ziemniaczany
27
4
Wieprzowina zapiekana ze szczawiem
28
Letnia
5
Sałatki, przekąski, dodatki
Sałatka z kozim serem
Szczawiowa z warzywami
6
Szczawiowa z białą kiełbasą
7
29
Szpinak duszony
30
Dania główne
Rolada schabowa ze szpinakiem
Jaja w koszulkach ze szpinakiem
31
8
Sałatka z grzankami
32
Trójkolorowy pasztet wegetariański
33
Mintaj na szpinaku pod beszamelem
9
Szpinak zapiekany
34
Roladki szpinakowe
10
Sałatka z makaronem
35
Makaron z wołowiną i szpinakiem
11
Sałatka wyborna
36
Cannelloni z farszem szpinakowym
12
Sałatka kalifornijska
37
Szpinak z serem i jajami
13
Kostki szpinakowe
38
Risotto ze szpinakiem
14
Placek ze szpinakiem i serem
39
Tarta ze szpinakiem
15
Sakiewki ze szpinakiem
40
Krokieciki szpinakowe
16
Ciasto francuskie ze szpinakiem
41
Conchiglioni ze szpinakiem
i sosem pomidorowym
17
Szpinak z fetą w cieście filo
42
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem
18
Szpinak z krewetkami
43
Lasagne ze szpinakiem
19
Grzanki ze szpinakiem i parmezanem
44
Naleśniki ze szpinakiem
20
Szpinakowa pasta do pieczywa
45
Naleśniki piwne ze szpinakiem i łososiem
21
Placek szpinakowy z bekonem i serem
46
Sos szpinakowy z rodzynkami
47
Befsztyk Wellington
22
Łosoś na szpinaku
23
Szczaw z grzybami
48
Łosoś z serem feta i szpinakiem
24
332974913.069.png 332974913.070.png 332974913.071.png 332974913.072.png 332974913.073.png 332974913.074.png 332974913.075.png 332974913.076.png 332974913.077.png 332974913.078.png 332974913.079.png 332974913.080.png 332974913.081.png 332974913.082.png 332974913.083.png 332974913.084.png 332974913.085.png 332974913.086.png 332974913.087.png 332974913.088.png 332974913.089.png 332974913.090.png 332974913.091.png 332974913.092.png 332974913.094.png 332974913.095.png 332974913.096.png 332974913.097.png 332974913.098.png 332974913.099.png 332974913.100.png
2
WSTĘP
poradnik domowy
Zielone liście? Oczy w
Do szczawiu chyba nikogo nie trzeba przekonywać,
bo przyrządzana z niego zupa od lat jest popularna.
Trochę inaczej jest ze szpinakiem. To niegdyś mało
doceniane warzywo dziś gości na najwykwintniejszych
stołach, a dobrzy kucharze potrafią wyczarować z niego
prawdziwe delicje.
kąt ne), od cień zie le ni
ani połysk, bądź jego
brak. Są to bowiem ce-
chy od mia no we.
N
Nie tylko jarzynka
Za rów no z mro żo ne -
go, jak i ze świe że go szpi -
na ku naj czę ściej przy -
rzą dza my zie lo ną pap kę,
du sząc krót ko li ście z do -
dat kiem czos nku i ma sła
lub odro bi ny mle ka. Ta
sa ma ja rzyn ka, tyl ko nie -
co bar dziej gę sta – wy -
mie sza na np. z se rem,
wy sma żo ny mi skwar ka -
mi bo czku, po sie ka nym
ko per kiem – mo że być
pysz nym na dzie niem do
mięs, kro kie tów albo
pie ro gów. Ale szpi nak
wybornie sma ku je rów -
nież na su ro wo. Po da je
się go tak jak sałatę lub
tyl ko po zblan szo wa niu
li ści, czy li krót kim spa -
Naj smacz niej szy i naj -
war to ścio wszy jest mło -
dy szpi nak. Za war te w nim
w i t a m i n y , s o l e m i n e r a l n e
i an ty ok sy dan ty są le piej
przy swa jal ne niż ze star -
szych, bardziej twardych
li ści. Dla te go przy za ku -
pie za wsze zwra caj my
uwagę, czy nie są
one zbyt wyroś-
nię te i po żół kłe.
Nie ma nato-
miast
zna cze nia kształt li ści
(mogą być owalne, moc-
no za o krą glo ne lub trój -
Byle nie przesolić
Wtrakcie duszenia lub gotowania szpinak
zdaje się nie zmieniać smaku, mimo że już
dodaliśmy do niego tyle soli, ile zaleca
przepis. Nie dajmy się temu zwieść, bo mdła
na początku potrawa na pewno nabierze
wyrazu. Jeśli zniecierpliwieni sięgniemy po
kolejną szczyptę soli, to gdy szpinak odsłoni
swoje prawdziwe oblicze, może się okazać,
że nie będzie się nadawał do jedzenia.
332974913.101.png 332974913.102.png 332974913.103.png 332974913.105.png 332974913.106.png 332974913.107.png 332974913.108.png 332974913.109.png 332974913.110.png 332974913.111.png 332974913.112.png 332974913.113.png 332974913.114.png 332974913.116.png 332974913.117.png 332974913.118.png 332974913.119.png 332974913.120.png 332974913.121.png 332974913.122.png 332974913.123.png 332974913.124.png 332974913.125.png 332974913.127.png 332974913.128.png
3
y wiście!
rze niu wrząt kiem. I to
nie tyl ko w po łą cze niu
z ty po wy mi sa łat ko wy-
mi do dat ka mi, jak jaj ko,
szyn ka, pie czar ki, ce bu la,
ale rów nież w to wa rzy -
stwie słodkich owoców,
np. tru ska wek, ma lin, je -
żyn, cy tru sów. Wy śmie -
ni cie sma ku ją rów nież
słod ko-pi kan tne sa łat ki
z do dat kiem szpi na ku,
w któ rych moż na zna leźć
iowoce, iostrą wsmaku
ce bu lę, i np. wy ra zi sty
w sma ku ko zi ser.
ane mię, po nie waż za wie -
ra dużo żelaza. Nie jest to
prawdą – jego listki za-
wie ra ją mniej wię cej ty le
sa mo te go skład ni ka, co
np. po mi do ry czy pa pry -
ka. Mit powstał na skutek
błę du se kre tar ki, któ ra
prze pi su jąc wy ni ki spo -
rzą dzo nej przez na u kow -
ców ana li zy skład ni ków
mi ne ral nych i wi ta min
w pro duk cie, prze su nę ła
prze ci nek o jed no miej -
sce, i zamiast 3,5 mg
w ta be li zna lazł się wy nik
35 mg. Nie wiel ka za war -
tość że la za wca le jed nak
nie umniej sza war to ści
szpi na ku. W je go li ściach
znaj du je się du żo ka ro-
tenu, wit. C, E, sporo po-
ta su, ma gne zu i in nych
skład ni ków mi ne ral nych.
Je dze nie szpi na ku po ma -
ga również utrzymać pra-
wi dło wy po ziom cho le -
ste ro lu we krwi.
Bez czosnku
ani rusz
Do szpinaku pasuje wiele
przypraw, jednak najwięcej
zwolenników ma łączenie
tego warzywa z czosnkiem,
gałką muszkatołową, zie-
lem angielskim i bazylią.
Pozytywnie na smak szpina-
ku wpływa również dodatek
świeżego stopionego masła,
śmietany kremówki lub tar-
tego parmezanu.
dzi kie, ros ną ce na łą kach,
nie u żyt kach i w lasach
nie wie le się róż nią od
tych szla chet nych, upra -
wia nych w ogro dach.
I nie tylko prawie tak sa-
mo wy glą da ją, ale rów -
nież iden tycz nie sma ku ją.
Cha rak te ry stycz ny kwaś -
ny smak, za który szczaw
naj bar dziej ce ni my, na-
daje mu nie tylko kwas
szcza wio wy, ale rów nież
in ne kwa sy or ga nicz ne,
w tym askor bi no wy, czy li
po pu lar na wit. C.
Co z tym żelazem?
Od wie lu lat po ku tu je
opinia, że szpinak jest
skutecznym
lekiem na
Szczaw z lasów,
łąk i ogrodów
To jed na z nie licz nych
ro ślin, któ rych od mia ny
wierają spore ilości szczawianów, które wiążą wapń,
tworząc w organizmie człowieka nierozpuszczalne kryształ-
ki szczawianu wapnia. Tak więc osoby ze skłonnością do
kamicy lub zagrożone osteoporozą powinny jeść z umia-
rem potrawy z dużą ilością tych warzyw.
Zachować umiar
S zpinak i szczaw (podobnie jak botwina i rabarbar) za-
332974913.129.png 332974913.130.png 332974913.131.png 332974913.132.png 332974913.133.png 332974913.134.png 332974913.135.png 332974913.136.png 332974913.002.png 332974913.003.png 332974913.004.png 332974913.005.png 332974913.006.png 332974913.007.png 332974913.008.png 332974913.009.png 332974913.010.png 332974913.011.png 332974913.013.png 332974913.014.png 332974913.015.png 332974913.016.png 332974913.017.png 332974913.018.png 332974913.019.png 332974913.020.png
ZUPY
Krem szcza wio wo-
w 25 dag szczawiu w 50 dag ziemniaków w łyżka masła w 2 kostki bulionu
warzywnego lub łyżka vegety w 2 łyżki śmietany 22-proc. w po 2 łyżki
posiekanego szczypiorku i natki pietruszki w cukier w sól
szczawiu (bez ogon-
ków) dusić kilka minut
z masłem i odrobiną wody.
Ziemniaki obrać, drobno
pokroić, zalać pięcioma
szklankami wody, zagoto-
wać, wrzucić kostki bulio-
nowe lub vegetę i razem
gotować jeszcze 15 min.
Potem dodać uduszony
szczaw i gotować jeszcze
5 min. Zupę zdjąć z ognia,
zmiksować, wymieszać
ze śmietaną, doprawić
cukrem i solą. Rozlać do
bulionówek lub miseczek
i posypać zieleniną.
-ziemniaczany
U myte i osączone listki
332974913.021.png 332974913.022.png 332974913.024.png 332974913.025.png 332974913.026.png 332974913.027.png 332974913.028.png 332974913.029.png 332974913.030.png 332974913.031.png 332974913.032.png 332974913.033.png 332974913.035.png 332974913.036.png 332974913.037.png 332974913.038.png 332974913.039.png 332974913.040.png 332974913.041.png 332974913.042.png 332974913.043.png 332974913.044.png 332974913.046.png 332974913.047.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin