Precelki.pdf
(
58 KB
)
Pobierz
37870636 UNPDF
Precelki
Składniki
15 dag mąki, pół szklanki mleka, szczypta soli, 8 dag masła, 4 jaja,
cukier puder, olej lub smalec do smażenia
Sposób przyrządzania
Do mleka wlać pół szklanki wody, dodać masło i sól, zagotować. Mieszając,
wsypywać powoli mąkę i nadal gotować na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie
odstawać od garnka, przełożyć je do miski i starannie utrzeć z jajami. Porcjami
wkładać do szprycy, wyciskać precelki na gorący tłuszcz i smażyć około 2 min.
Osączone ciastka posypać cukrem pudrem. 100 g - 300 kcal.
Olej użyty do smażenia ciastek nie nadaje się do ponownego wykorzystania. Trzeba
więc go wylać. Natomiast smalcu - po usunięciu z niego przypalonych okruchów -
można użyć powtórnie. Do ciepłego jeszcze tłuszczu trzeba wlać jedną lub dwie
szklanki zimnej wody i odstawić garnek w chłodne miejsce. Gdy zanieczyszczenia
wraz z wodą opadną na dno, zastygły czysty smalec należy przełożyć do innego
naczynia i wstawić do lodówki.
Plik z chomika:
kasia999kkk
Inne pliki z tego folderu:
PRZEPISY - Ciasteczka, Rogaliki, Pączki i inne.rar
(3808 KB)
Bakaliowe ciasteczka.pdf
(105 KB)
Bajaderki.pdf
(64 KB)
Bezy czekoladowe.pdf
(64 KB)
Chrust.pdf
(98 KB)
Inne foldery tego chomika:
- Przepisy z książek i gazetek
- Sól i Pieprz
→ Ciastka i Ciasteczka
Biblioteczka Poradnika Domowego
BPD 1
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin