Zrób sam(a) karpia na świąteczny stół
KARP Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
1 duży karp;1 łyżeczka wegety;1 łyżeczka zmielonegopieprzu;1 łyżeczka sproszkowanegoczosnku;mąka;3 łyżki oleju;3 łyżki masła lubmargaryny;2-3 pomidory,pół szklanki startegoparmezanu;pół szklanki bułki tartej;ok. pół szklankistopionego masłalub margaryny;natka pietruszkilub koperek;strąk świeżej papryki;
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Rybę umyć i sprawić. Wegetę wymieszaćz pieprzem oraz z czosnkiem i taką mieszankąposypać karpia z wierzchu i wewnątrz.Rybę odstawić na 30 minut, a następnieobtoczyć w mące. Karpia smażyć narozgrzanym oleju z masłem, na średnimogniu, na ciemnozłoty kolor około10 minut z każdej strony. Usmażonegokarpia ostrożnie przełożyć na ogrzany,żaroodporny półmisek. Następnie obłożyćplasterkami pomidora, posypać seremwymieszanym z bułką tartą i skropićmasłem. Półmisek na ok 10-15 minutwstawić do piekarnika nagrzanego dotemperatury 200 stopni. Upieczonegokarpia, przed podaniem, przybraćzieleniną i pokrojoną papryką.
FASZEROWANY KARP PIECZONY
Karp (1,8 kg);kostka bulionuwarzywnego;2 czerstwe bułki;pół szklanki mleka;2 cebule;15 dag pieczarek;2 jajka;4 łyżki masła;1 łyżka posiekanejnatki pietruszki;sól, pieprz;
Rybę oczyścić, odciąć głowę i przezten otwór wypatroszyć (nie rozcinaćbrzucha!). Następnie rybę umyć ipokroić w 3-centymetrowe dzwonka.Bulion rozpuścić w połowie szklankigorącej wody, połączyć z mlekiemi namoczyć w tym bułki. Pieczarkioczyścić, pokroić w plastry ipoddusić na łyżce masła. Namoczonąbułkę o obrane cebule zemleć. Takprzygotowane składniki dokładnieze sobą połączyć i doprawić dosmaku solą i pieprzem. Gotowymfarszem napełnić dzwonka karpia.Naczynie do zapiekania natłuścić,ułożyć w nim porcje ryby i na każdejpołożyć wiórek masła. Zapiekać 30-40minut, w temperaturze 180 stopni.
2 ŚREDNIE KARPIE NADZIEWANE I PIECZONE
SKŁADNIKI:2 średnie wypatroszonekarpie;8 łyżek masła;1 cebula;25 dag pieczarek;1 łyżka siekanej natki;2 szklanki bułkipokrojonej w kostkę;3 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki pieprzu;1/2 łyżeczki roztartegotymianku;1/2 szklanki mąki;2 łyżki soku z cytryny;SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Posiekaną cebulę smażymy 5 minutna połowie rozgrzanego masła, częstomieszając (ogień nie może być za duży).Dodajemy umyte, pokrojone grzybyi smażymy dalsze 5 min. Usmażonepieczarki z cebulą mieszamy z natkąpietruszki, bułką, solą, pieprzem itymiankiem. Ryby nadziewamy farszemi zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.Obtaczamy w mące, smażymy dozrumienienia z obu stron na pozostałymmaśle. Następnie pieczemy przez ok. 20 minw piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.Rybę podajemy na gorąco udekorowanąkawałkami pokrojonej cytryny i skropionąodrobiną cytrynowego soku.
KARP ZAPIEKANY W BIAŁYM WINIE
SKŁADNIKI:1 kg karpia;1 szklanka białegowytrawnego wina;2 łyżki stopionego masła;2 cebule;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka szałwi zmajerankiem;sól, pieprz;1 łyżka bułki tartej;
Czosnek obieramy, siekamy, mieszamyz szałwią, majerankiem i pieprzem.Dodajemy drobno posiekane cebule.Tą mieszaniną nacieramy oprawionegoi pokrojonego w dzwonka karpia. Układamydzwonka jedno na drugim, zalewamywinem, przykrywamy naczynie ipozostawiamy w chłodnym miejscuna 1-2 godz. Następnie układamy rybęna żaroodpornym półmisku lub wbrytfannie, skrapiamy połowąmasła i winem z marynaty, pieczemyw 180°C, aż się lekko zrumieni. Rybęwyjmujemy, posypujemy bułką tartąi skrapiamy resztą masła. Ponowniewkładamy do piekarnika i pieczemy,aż bułka i masło nabiorąintensywnie złotej barwy.
SMACZNEGO!
Zrób sam(a) śledzie na świąteczny stół
ŚLEDZIE PO GÓRALSKU
SKŁADNIKI:50 dag filetówśledziowych;25 dag bryndzy;1 szklanka śmietany;3-4 ząbki czosnku;po 2-3 łyżki zielonegogroszku z puszki idrobno pokrojonejczerwonej papryki(świeżej lub marynowanej);2 łyżki posiekanegoszczypiorku;skórka starta z cytryny;3-4 cienkie plasterki cytryny;sól, biały pieprz, cukier puder.
DO DEKORACJI:
kilka gałązeknatki pietruszki.
Drobno pokrojony czosnek utrzyjz pieprzem, otartą skórką z cytryny ibryndzą na gładką masę. Śmietanęubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszajz przygotowaną bryndzą, przykryj,lekko schłódź. Umyte filety śledzioweosusz, pokrój na niewielkie kawałki,następnie starannie ułóż na półmisku.Sos dokładnie wymieszaj zeszczypiorkiem, groszkiem i papryką,polej nim śledzie, przykryj folią iwstaw na 1 - 2 godz. do lodówki. Przedpodaniem udekoruj plasterkamicytryny i gałązkami zielonejpietruszki.
ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM
10 wymoczonych płatówśledziowych;10 ząbków czosnku;pół szklanki śmietany 12%;pół szklanki dobrego majonezu;
Filety śledziowe wymoczyć przezkilka godzin, żeby nie były zasłone i potem pokroić na mniejszekawałki, śmietanę i majonezwymieszać, do tego dodać czosnekwyciśnięty przez praskę, wrzucićśledzie, wymieszać, przykryć iwstawić na noc do lodówki.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
80 dag śledzi matiasów;40 dag pieczarek konserwowych;20 dag cebuli;20 dag ogórków konserwowych;10 dag żółtego sera;majonez;sól, pieprz, koperek;sok z cytryny;
Matiasy dać do naczynia, zalaćzimną wodą i moczyć ok. 2 godzin.Odcedzić i skropić sokiem z cytryny.Następnie pokroić je w paski. Pieczarkipokroić w słupki, cebulę w kostkę aogórki w paski. Ser zetrzeć natarce o dużych oczkach. Wszystkieskładniki przełożyć do naczynia,dodać majonez, sól, pieprz,koperek i dokładnie wymieszać.Podane składniki wystarcząna 12 porcji.
ŚLEDZIE W CURRY
SKŁADNIKI:0,5 kg filetów śledziowych;2 cebule;oliwa;przyprawa curry;sok z cytryny;musztarda;
Filety śledziowe wymoczyć przezkilka godzin, żeby nie były zasłone. Pokroić na małe kawałki.Cebule obrać, pokroić w kostkęlub półtalarki. Każdy kawałek śledziaposmarować z obu stron musztardą.Na dno słoika położyć warstwę cebuli,skropić sokiem z cytryny, posypać curry,na to śledzie i polać olejem. I tak dokońca do wyczerpania składników.Na wierzchu powinna być cebula.Słoik zamknąć i odstawić na24 godz. do lodówki.
ŚLEDZIE GARNIROWANE
SKŁADNIKI:50 dkg śledzi;3 dkg grzybkówmarynowanych;3 dkg korniszonów;3 dkg marchwi;3 dkg cebuli;1 jajko;2 łyżki oliwy;2 łyżki posiekanegolubczyku;
Śledzie wymoczyć, odfiletować,obrać z ości. Jajko ugotować natwardo, schłodzić. Marchewugotować w całości. Dwie połówkiśledzia złożyć razem, pokrajać naskośne kawałki szerokości 3 cm.Ułożyć na półmisku owalnym lubprostokątnym. Jajko, korniszony,cebulę, grzybki i marchewkęposiekać drobno i kłaść je dookołaśledzi. Wszystko skropićolejem i posypać lubczykiem.
Zrób sam(a) wigilijny barszcz z uszkami
SKŁADNIKI NA KWAS BURACZANY:1/2 kg buraków ćwikłowych;1 litr wody przegotowaneji ostudzonej;skórka razowego chleba;szczypta soli;
SKŁADNIKI NA BARSZCZ:
1 i 1/2 litra wody;1/2 kg buraków;1 pietruszka;1 cebula;1/4 selera;1 marchewka;1 ząbek czosnku;sól, pieprz, cukier;
SKŁADNIKI NA CIASTO NA USZKA:
2,5-3 szklanki mąki,jajo, sól, trochę wody.
SKŁADNIKI NA FARSZ DO USZEK:
7-10 dag suszonych grzybów;spora cebula;1-2 łyżki bułki tartej;2 łyżki oleju lubsklarowanego masła;1 jajo;kilka łyżek wywaruz grzybów;pieprz, sól;
PRZYGOTOWANIE KWASU BURACZANEGO:
Buraki obieramy i kroimy na plasterki.Układamy w kamiennym garnkulub szklanym słoju. Zalewamy jeostudzoną i osoloną szczyptą soliwodą. Na wierzch kładziemy skórkęrazowego chleba. Pojemnik przykrywamykawałkiem szmatki (gazą). Odstawiamyw ciepłe i spokojne miejsce na 3-4 dni.Jeśli na powierzchni płynu zobaczymyzbierającą się pianę - usuwamy jąstarannie. Po tym czasie zlewamypłyn do czystych butelek lub słoików,które starannie zamykamy. Przechowujemyw chłodnym miejscu do czasu użycia.
PRZYGOTOWANIE BARSZCZU:
Obrane jarzyny wraz z grzybami,czosnkiem i przyprawami gotujemyw garnku z wodą. W tym czasietrzemy buraki na dużych oczkach.Dodajemy do jarzynowego wywaru pook. 20 min. Nie przykrywamy garnkapokrywką. Dzięki temu nie stracimyklarownego, czerwonego koloru. Zajmienam to następne 20 min. Dodajemysól, pieprz i sok z cytryny w ilościachnajlepszych dla własnego smaku.Raz krótko zagotowujemy. Zupęzostawiamy “w spokoju” na około półgodziny. Teraz wszystkie smaki sięwyklarują. Po tym czasie przecedzamybarszcz do innego garnka. Dolewamyok 1/2 litra kwasu z buraków.Doprawiamy do smaku ponownie.
ZAGNIEĆ CIASTO I PRZYGOTUJFARSZ DO USZEK:
Posiekaj cebulę i usmaż ją na sklarowanymmaśle lub oleju, przełóż do miski. Jaknajdrobniej posiekaj grzyby lub przepuśćje przez maszynkę i dodaj do cebuli. Wlejjajo ubite rózgą. Wyrabiaj tę masę, dodającbułkę tartą i dolewając po odrobinie wywaruz grzybów. Gdy farsz będzie gęsty, ale nieza ścisły, dopraw go do smaku solą ipieprzem, wymieszaj widelcem, przykryji wstaw do lodówki. Teraz do pustej miskiwysyp mąkę i szczyptę soli, wbij jajo i,dolewając po odrobinie wody, zagniećsprężyste, zwarte ciasto. Przykryj jeściereczką, niech 15 minut odpoczywa.
UFORMUJ USZKA I UGOTUJ JE:
Podziel ciasto na 2 lub 3 części, jednąpołóż na posypanej mąką stolnicy, apozostałe, niech czekają na swoją kolej.Rozwałkuj pierwszą porcję na cienkiplacek. Pokrój go na małe (o boku 4 cm)kwadraty. Nabieraj łyżeczką porcje farszuwielkości orzecha laskowego i kolejnoukładaj je na kawałkach ciasta. Poskładajkwadraty po przekątnej na pół, takaby powstały trójkątne pierożki. Palcamizlep brzegi każdego. Następnie bierz pojednym w dłoń i na palcu sklejaj końcetrójkątów. Odkładaj uszka na oprószonąmąką ściereczkę. W dużym garnku wstawwodę, posól ją. Powinna się zagotować,nim skończysz lepienie uszek. Tymczasemkładź na stolnicę kolejne porcje ciasta ipowtarzaj wszystkie czynności. Potemostrożnie wkładaj partiami uszka dowrzącej wody i po minucie od wypłynięciawyjmuj je łyżką cedzakową. Chwilkę osączaji przekładaj na talerze. Zalej wszystkieporcje gorącym barszczem i podawaj.
SMACZNEGO!!!
Upiecz sam(a) wspaniałe torty na święta
UPIECZ SAM(A) WSPANIAŁE TORTY NA ŚWIĘTA
WIENIEC IRLANDZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
150 g masła;125 g cukru;aromat pomarańczowy;3 jajka;200 g mąki;1 łyżeczka proszkudo pieczenia;1 łyżka kawy rozpuszczalnej;50 g zmielonychorzechów laskowych;
SKŁADNIKI NA KREM I DEKORACJĘ:
1 opakowanie budyniuwaniliowego;500 ml mleka;2 łyżki cukru;300 g masła;50 g cukru pudru;20 ml whiskey;20 ml mocnej kawy;posiekane migdały;
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem.Pojedyńczo dodawać jajka, cały czasucierając. Przesiać mąkę z proszkiemdo pieczenia. Dodać kawę w proszkui orzechy. Ciasto przełożyć donatłuszczonej formy w kształciewieńca. Piekarnik rozgrzać dotemepratury 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Gdy ciasto wystygnie,przekroić w poprzek na trzy części.
...
jaroskiw