Gruszki na słodko-kwaśno.rtf

(6 KB) Pobierz
Gruszki na s³odko-kwaœno

Gruszki na słodko-kwaśno

 

Składniki:

1-5 kg gruszek

30 dag cukru

3 szklanki octu z białego wina

cytryna

4 liście laurowe

2 łeczki ziarenek gorczycy

łeczka goździków

 

Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a miąższ owoców potnij na cząstki. W rondlu zagotuj ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami i trzymaj go na ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gruszki przełóż do umytych i wyparzonychoików, zalej przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie przykryły owoce. Słoiki szczelnie zamknij, wstaw do szerokiego garnka i wlej do niego tyle wody, aby słoiki były zanurzone do 3/4 jego wysokości. Pasteryzuje się je w temperaturze 90°C przez około 30 minut.

 

Gruszki możesz również pasteryzować w piekarniku w temperaturze 100°C (tak długo, aż ich zawartość zacznie się perlić).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin