Kapusta wloska w czepkuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.1 duza lub 2 male kapusty wloskie (1,5 kg),1/4 l rosolu,250 g smietanki kremowki,1 zoltko,sol, pieprz, galka muszkatolowa,lyzeczka slodkiej papryki,lyzka sherry,50 g tartego ementalera.1. Kapuste umyc i w zaleznosci od wielkosci podzielic na cwiartki lub osemki.Gotowac w rosole 15 min, osaczyc, wylozyc do duzego naczynia do zapiekania.2. Smietanke ubic, polaczyc z zoltkiem, doprawic do smaku sola, pieprzem, galka, papryka i sherry. Dodac polowe sera, dokladnie wymieszac. Wylozyc nawierzch kapusty, posypac reszta sera.3. Zapiec pod grillem lub w piekarniku w temp. 250żC.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 72.
tatanka.com