LEGUMINA – PTASIE MLECZKO
Składniki:
· 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (można dodać również słodzonego, ale wtedy słodycz jest ekstremalna)
· 1 galaretka cytrynowa (lub Wasza ulubiona)
· 1 szklanka śmietany kremówki
· 3 łyżki cukru
· cukier waniliowy - 16 g
· 2 białka
· 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
· 1 galeretka wiśniowa (lub Wasza ulubiona) do polania
Pierwsza warstwa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance), wstawić do lodówki. Jak zacznie tężeć zmiksować mikserem na najwyższych obrotach z mlekiem z puszki (ja to zrobiłam blenderem). Wlać do formy (u mnie tortownica o średnicy 21 cm), wstawić do lodówki do stężenia.
Druga warstwa:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Ubić kremówkę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu ubić białka. Dodać je do kremówki razem z ostudzoną żelatyną, ubijając. Wylać na warstwę cytrynową i wstawić do lodówki do stężenia. (Uwaga: 3,5 łyżeczki żelatyny to maksimum, mi (użyłam double cream), w zupełności wystarczają 2 łyżeczki; trzeba 'wyczuć' swoją kremówkę :-)
Trzecia warstwa - galaretka (sporządzić wg przepisu na opakowaniu, ujmując 1/3 z ilości wody). Wylać na pozostałe 2 warstwy, schłodzić.
Deser należy przechowywać w lodówce. Oczywiście wszelkie modyfikacje polecane - często spotyka się 2 warstwy sporządzone z mleka w puszce, tylko z galaretkami o różnych kolorach. I wtedy jest naprawdę prosto i szybko! Ja jednak robię z bitą śmietaną, ponieważ całość nie jest tak mocno słodka, i ptasie mleczko jest białe - jak lubię.
Smacznego :)
o Składniki:
o 2 serki homogenizowane
o 2 galaretki smaku dowolnego (wybór padł na cytrynowy)
o 1/2 szklanki cukru, ale może być mniej
o 1/3 kostki masła (przepis mówił, że roślinnego, ale ja nie lubię, więc dałam 73% śmietankowe i też było piknie)
o 2 żółtka
o owoce lub bakalie (opcjonalnie)
o starta gorzka czekolada do posypania
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody przewidzianej przez producenta. Wypadałoby ją później ostudzić i dać jej zacząć lekko tężeć przed dodaniem reszty składników, ale mi się spieszyło i wrzucałam wszystko po kolei do ciepłego płynu i tez wyszło :) Do rozpuszczonej galaretki dodajemy serki, cukier, masło i żółtka, mieszamy solidnie (miło jest skorzystać z dobrodziejstw blendera, bo błyskawicznie powstaje całkiem przyjemna, piankowata struktura). Do masy, w ramach wzbogacenia deseru, można dorzucic owoce lub bakalie dowolnej maści – tym razem padło na ananasa. Całość przelać do niewielkich pojemniczków i zapakować do lodówki. Przed podaniem posypać startą, gorzką czekoladą. Jeść, zachwycać się i przybierać na wadze ;) Z podanych proporcji wychodzi 6 pełnych miseczek deserowych, a po zjedzeniu jednej się pęka :>
A następnym razem zrobię sobie leguminę z żelatyną spożywczą zamiast galaretki i dosypię tonę cukru waniliowego, to dopiero będzie wypas ;))~~
Ptasie mleczkoAutor: Tes Data publikacji: 2004-01-02 22:04:28
Porcje: ? Koszt: 4 zł Trudność: prosty Czas: 10 min. Kaloryczność: ?
Składniki:- 2 opakowania galaretki cytrynowej,- puszka mleka skondensowanego lub szklanka słodkiej śmietanki. Jak przyrządzić?Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając o 1/3 ilość wody, po czym ostudzić. Gdy zacznie tężeć, ubijać mikserem wlewając cienkim strumieniem mleko skondensowane. Uzyskaną piankę, przypominającą wyglądem ptasie mleczko, wstawić do lodówki. Potrzebne przybory:Miska, prostokątne naczynie do ostudzenia pianki, mikser.Jak podawać?Pokroić w kostkę "prostokątną", ułożyć na talerzu wysypanym tartą czekoladą.
Czas przygotowania:Najwięcej czasu zajmuje studzenie galaretki, bo pozostałe czynności to już tylko kilka minut.
tatanka.com