Gulasz z soczewicy i jarzyn.doc

(27 KB) Pobierz
Gulasz z soczewicy i jarzyn

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Porcja dla 6 osób. Czas przygotow. 2 godz. + doba

 

250 g soczewicy,

2 ziemniaki,

250 g cukini,

250 g porów,

1/4 selera,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,

4-8 łyżek soku cytrynowego,

625 ml wody,

olej, sól, pieprz.

 

 

1. Soczewice dobrze wypłukać, zalać woda i odstawić na 24 godz.

 

2. Soczewice odcedzić, przełożyć do dużego garnka, zalać 625 ml wody, następnie

gotować do miękkości na małym ogniu (ok. 1 godz. 15 min.).

 

3. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, cukinie i pory pokroić na plasterki. Jarzyny połączyć z soczewica, dodać sól i pieprz, następnie gotować 15-20 min.

 

4. Cebule posiekać i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać roztarty czosnek, smażyć jeszcze przez 1 min. Połączyć z soczewica i jarzynami.

 

5. Posiekana pietruszkę przełożyć do garnka, wymieszać z soczewica. Dodać sok

cytrynowy i gotować jeszcze 2 min.

 

6. Gulasz przełożyć do dużej miski i podać. Można tez podać na zimno z gorącym

chlebkiem pitta.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin