Ciasto migdałowe z cytryną.doc

(101 KB) Pobierz
Ciasto migdałowe z cytryną

Ciasto migdałowe z cytryną

Składniki:

·         225 g miękkiego masła

·         140 g drobnego cukru (w oryginale: 225 g) 

·         4 duże jajka

·         50 g mąki

·         225 g zmielonych migdałów

·         pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

·         otarta skórka i sok z 2 cytryn

Zmiksować masło i cukier razem, aż do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując; po każym jajku dodawać 1/4 mąki, aż cała zostanie zużyta. Potem dodać migdały, ekstrakt z migdałów, skórkę z cytryny i sok, delikatnie zmiksować (na wolnych obrotach) lub wymieszać.

Wlać ciasto do okrągłej formy 21-23 cm (sugerowane przez Nigellę), ja piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm.

Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od piekarnika) w temperaturze 180ºC. Piec należy do tzw. suchego patyczka, wtedy ciasto jest gotowe. Wystudzić i udekorować przed podaniem.

Smacznego :)

* ciasto zawinięte w folię i pozostawione w chłodnym miejscu może się utrzymać do kilku dni

Ciasto migdałowe z cytryną

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin