składniki: 0,5 kg mąki, 4 dkg drożdży, 250 ml ciepłej wody, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki oliwy. Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą woda z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy wymieszać i zagnieść ciasto (dość miękkie jak bedzie bardz twrde i suche mozna dodać troszke wody) dodać oliwe i wszystko jeszcze raz zagnieść aż cała oliwa się wchłonie. i odstawić do wyrośnięcia a w tym czasie można się wziąć za przygotowanie dodatków. Wystarczy że ciasto będzie rosnąć ok 10 minut a jesli chcemy moze dłużej. potem uformować placek grubości ok 1 cm i wrzucić dodatki jakie się chce i do piekarnika. Aha piec w możliwie najwyższej temperaturze. Ja u siebie wyciągam ok 280 stopni i pieke pizze jakieś 7 minut. Jest naprawdę pyszne. Smacznego
Składniki: pierś z kurczaka,wegeta,mąka ziemniaczana, jajka, majeranek Opis pierś z kurczaka (w zależności na ile się chce) pokroić w drobną kostkę do tego dodać wegetę, mąkę ziemniaczaną, jajka, majeranek. Nie ma znaczenia ile czego , najważniejsze żeby potrawa miała konsystencję papki.Wstawiamy na 15 minut do lodówki i potem smażymy jak placki ziemniaczane. Dla przykładu: 1 podwójna pierś z kurczaka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej na 4 jajka i reszta do smaku.
Piersi z kurczaka rozbijamy , przyprawiamy solą , pieprzem , curry oraz papryka.Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną odciśniętą czerstwą bułkę , 1 jajko , bułke tartą oraz pokrojona cebulę , papryke , podsmażone pieczarki - doprawiamy przyprawami i wyrabiamy farsz.Układamy go na rozbitych piersiach i formujemy w kształt trójkąta.Rozbijamy jajka i panierujemy w mące , jaku oraz bułce tartej.Tak przygotowane trójkąty smażymy w głębokim tłuszczu ok. 12 minut. Podajemy z frytkami lub krokietami oraz surówkami. Składniki: 2 piersi z kurczaka 0,2 kg mięsa mielonego 1 świeża papryka czerwona 1 cebula 0.2 kg pieczarek 1 czerstwa bułka bułka tarta mąka 3jajka natka pietruszki sól pieprz curry papryka słodka
Ciasto: * 2 szkl. mąki * 3 dkg drożdży * szklanka letniej wody * 2 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * łyżeczka soli W letniej wodzie rozuścić drożdże i zostawić na chwilkę w ciepłym miejscy (np. kaloryfer, piec :] ). Potem dodać soli, cukru i olej - mieszamy ręką. Wyrabione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Pory po umyciu kroimy w paseczki cieniutkie , jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę i przyprawy i wstawimy schłodzenia. Składniki: pory puszka kukurydzy 5 jajek sól, pieprz, łyżeczka musztardy i kilka łyżek majonezu
Schab po chińsku Składniki: - schabu bez kości (wg uznania i ilości osób) - 1 łyżka wódki - 1 łyżeczka soli - 1/4 łyżeczki pieprzu - 1 łyżeczka oleju Jezeli schabu jest wiecej..w tych samych proporcjach zrobic marynate..ale w miare tak aby zakrywala schab Ciasto: - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - 1 drobniutko posiekana czerwona papryka (moze byc w proszku w ostatecznosc) - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (moze byc z proszku) - 1/2 łyżeczki soli - olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Wymieszaj składniki marynaty. Mięso pokrój w talarki (mozna je zbic odrobine) lub paseczki, włóż do marynaty, przykryj i odstaw na minimum 30 minut(im dluzej tym lepiej mieso skruszeje). Jajka zmiksuj z mąką, dodaj paprykę, imbir i sól. W cieście zanurzaj mieso, smaż porcjami w miare na głębokim oleju na zloty kolor. Ogien przy schabie krojonym w plastry i nie zbitym powinnien byc troche mniejszy aby schab nie okazał się surowy w środku. Wbrew pozorom schab nie jest twardy a to dzieki właśnie owej marynacie.. Zycze smacznego!!!!
Składniki: - pierś z kurczaka - 2 marchewki - 2 papryki - 1/2 pora - 1szkl. soku pomidorowego - olej - 1 torebka ryżu - pieprz, sól, zioła do smaku Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać oczyszczone i pokrojone warzywa. Dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić ziołami, dodać sok pomidorowy. Podawać z ryżem.
Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka, - kapusta pekińska, - por, - cebula, - ogórek konserwowy, - majonez, - sos koperkowo-ziołowy np.winiary - przyprawa gyros - ketchup pikantny, - olej, Wykonanie: Wcześniej pokroić 1 kapustę pekińską i połączyć z majonezem (w/g uznania) i sosem koperkowo-ziołowym.(Sos tak jak na opakowaniu). Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.Na koniec smażenia dodać przyprawę gyros( 3 łyżki)aby uzyskać aromat.Odstawić do wystygnięcia. Cebule , ogórki i por pokroić w cieniutkie talarki lub półtalarki. Pokrojone składniki układać warstwowo w wysokim naczyniu od dołu tak aby warstwa miała ok 2cm: 1. Wystygnięte mięso 2. cebula, tak aby pokryć mięso 3. ogórki aby pokryć cebulę 4. ketchup pikantny rozprowadzić na ogórkach 5. wcześniej przygotowana kapusta pekińska aby pokryć ketchup 6. por
Ryż i jarzynkę ugotować osobno w osolonej wodzie. Gotować ok. 20 minut. Pieczarki pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 15 minut na małym ogniu. Następnie odcedzić. Przełożyć na patelnię i smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Ryż i jarzynkę odcedzić. Przełożyć do dużego garnka, dodać zrumienioną cebulkę i pieczarki. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło. Skladniki: 2 szklanki ryżu (400g) 1 kg pieczarek 1 jarzynka mrożona (450g) 2 duże cebule sól pieprz wegeta maggi lub przyprawa do zup zielona pietruszka
Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć aż się zeszkli (około 2-3 minuty). Następnie wrzucić ją do zmielonego mięsa, dodać jajko, ok. dwie łyżki tartej bułki, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. To wszystko przez dokładnie wyrobić - najlepiej ręką, chociaż można też łyżką. Gdy powstanie już jednolita masa, zrobić z niej kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego - im mniejsze, tym będą smaczniejsze i ładniejsze. Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia. W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone kulki. Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier pomidorowy i gotować potrawę na "wolnym" ogniu około pół godziny. Sos pod koniec gotowania przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Kuleczki najlepsze są z "ubitymi" ziemniaczkami albo z knedliczkami, ale można je też spożyć z kawałeczkiem świeżego chlebka. Produkt można zamrozić - warto więc zrobić od razu więcej klopsików - zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu. Składniki: około pół kilograma mięsa mielonego jedna duża lub dwie mniejsze cebule jajko 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka) szklanka bulionu - może być z kostki rosołowej sól świeżo zmielony pieprz garść drobno posiekanej natki pietruszki
asia.zn