Zio艂a w kuchni.doc

(20 KB) Pobierz
Zio艂a w kuchni

Zio艂a w kuchni
CZARNY BEZ
Owoc czarnego bzu zawiera witaminy: B1, B2, PP, H, M i C. Dzia艂a napotnie i nieco rozwalniaj膮co, moczop臋dnie i przeciwskurczowo. Surowy sok /nastawiony, a nie wysma偶ony/ mo偶na dodawa膰 do ka偶dego sosu mi臋snego, tu偶 przed podaniem na st贸艂.
CZ膭BER
Ma dzia艂anie trawienne, pobudza czynno艣ci 偶o艂膮dka, dzia艂a 艣ci膮gaj膮co i moczop臋dnie. Znali go ju偶 i cenili staro偶ytni Rzymienie. Sproszkowanego ziela u偶ywa si臋 do ser贸w topionych, w臋dzonych, do sos贸w mi臋snych, a tak偶e do korniszon贸w i og贸rk贸w. Dodaje si臋 go r贸wnie偶 do potraw z grzyb贸w, zupy pomidorowej. Do potraw gotowanych dodaje si臋 go na ko艅cu, 偶eby nie wydzieli艂 goryczki.
CZOSNEK
Zawiera m.in. witamin臋 B1, B2, K, PP i C. Obni偶a ci艣nienie krwi, jest jednym z najsilniejszych 艣rodk贸w bakteriob贸jczych ma dzia艂anie wykrztu艣ne i przeciwrobaczane. Korzystnie te偶 wp艂ywa na przew贸d pokarmowy. Spo偶ywanie czosnku zwi臋ksza wydzielanie sok贸w trawiennych, pobudza wytwarzanie 偶贸艂ci i u艂atwia jej przep艂yw, hanuje nadmiern膮 fermentacj臋. Najskuteczniej dzia艂aj膮 艣wie偶o utarte lub pokrojone z膮bki czosnku albo 艣wie偶o wyci艣ni臋ty sok.

...
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin