Zupa piwna(1).doc

(20 KB) Pobierz
Zupa piwna

Zupa piwna
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.
300 ml jasnego piwa,
200 g chleba bez skorki,
400 ml smietanki,
1,2 l wywaru jasnego (przepis w rozd. "zupy"},
galka muszkatolowa,
sol, pieprz.
Grzanki z czosnkiem:
1 dluga bulka,
2 lyzki masla,
6 zabkow czosnku,
sol.

1. Do garnka wlac piwo i wywar. Wrzucic pokrojony chleb, gotowac na malym ogniu
30 min.
2. Po 30 min zdjac garnek z ognia. Zupe przetrzec przez sito, ponownie zagotowac.
3. Ubic smietane i powoli wlewac do goracej zupy. Wymieszac, przez chwile podgrzewac. Doprawic sola i pieprzem.
4. Przygotowac grzanki: czosnek obrac, oplukac, drobno posiekac. Maslo stopic i
wymieszac z czosnkiem i sola. Bulke pokroic na kromki i zrumienic w piekarniku. Gorace grzanki polac maslem wymieszanym z czosnkiem.
5. Zupe posypac galka muszkatolowa. Podawac z grzankami.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 72.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin