Zupa piwnaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.300 ml jasnego piwa,200 g chleba bez skorki,400 ml smietanki,1,2 l wywaru jasnego (przepis w rozd. "zupy"},galka muszkatolowa,sol, pieprz.Grzanki z czosnkiem:1 dluga bulka,2 lyzki masla,6 zabkow czosnku,sol.1. Do garnka wlac piwo i wywar. Wrzucic pokrojony chleb, gotowac na malym ogniu30 min.2. Po 30 min zdjac garnek z ognia. Zupe przetrzec przez sito, ponownie zagotowac.3. Ubic smietane i powoli wlewac do goracej zupy. Wymieszac, przez chwile podgrzewac. Doprawic sola i pieprzem.4. Przygotowac grzanki: czosnek obrac, oplukac, drobno posiekac. Maslo stopic iwymieszac z czosnkiem i sola. Bulke pokroic na kromki i zrumienic w piekarniku. Gorace grzanki polac maslem wymieszanym z czosnkiem.5. Zupe posypac galka muszkatolowa. Podawac z grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 72.
tatanka.com