Pomidory faszerowane ryzem i rodzynkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.4 pomidory,150 g ugotowanego ryzu,1 lyzka rodzynkow,1 posiekana cebula,1 lyzka obranych i posiekanych migdalow,2 lyzki masla,szczypta szafranu,1/2 lyzeczki cukru,sol, pieprz.1. Pomidory umyc, odkroic wierzchy, wydrazyc, posolic i odwrocic do gory dnem,by wyciekl sok. Miazsz przetrzec. Dodac maslo i cebule, nastepnie podsmazyc.Dodac ryz, rodzynki, migdaly, szafran, cukier, sol, pieprz. Wymieszac. Napelnic pomidory farszem, zapiekac 20 min w temp. 180żC.- Pomidory mozna tez faszerowac jajecznica: 50 g boczku pokroic w mala kostke,podsmazyc, dodac 1 lyzke drobno pokrojonego szczypiorku, wbic 1 jajo, doprawic sola i pieprzem. Usmazyc jajecznice. Napelnic pomidory, nakryc wierzchami i piec jak wyzej.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 31.
tatanka.com