Rydze kiszone.doc

(21 KB) Pobierz
Rydze kiszone

Rydze  kiszone

 

Na dno beczki lub dużego słoja kładziesz plasterki cebuli. Na to warstwę rydzów. Mogą być lekko obgotowane, ale mogą być tylko umyte  (lepiej) . Posypujesz je solą, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i liściem laurowym i znów cebulą w plasterkach. I druga warstwa rydzów, po czym znów przyprawy z cebulą, i tak aż zapełni się naczynie.

Ja swoją beczkę napełniałem parę dni. Ale czterolitrowy słój można w jeden dzień.
Potem się wszystko obciąża czymkolwiek. I gdy po paru dniach grzyby nie przykryły się sokiem, to zalewa się je solanką (3 dag soli na litr wody). Potem czekasz niecierpliwie co najmniej dziesięć dni. A potem to już tylko wcinasz...

 

 

Przepis  b . zbliżony  do  mojego  starego , domowego  przepisu . Ten  z  forum  grzybowego .

Zgłoś jeśli naruszono regulamin