2 łyżki pasty tahina (sezamowej)
4 łyżki soku cytrynowego
1 zabek czosnku
1-4 łyżeczki wody
sól
Czosnek obrać, opłukać i rozetrzeć z solą. Dobrze wymieszać pastę tahina w słoiku, tak aby oddzielona oliwa, poł?czyła sie ze składnikami na dnie. Paste tahina przelać do miski, dodać roztarty czosnek i dobrze wymieszać. Ciagle mieszając powoli dolewać sok z cytryny, az zmieni się kolor i konsystencja pasty. Nastepnie, w dalszym ci?gu mieszając dolewać po 1 łyżeczce wody. Pasta powinna mieć wyraĽny smak cytrynowy i gęstość śmietany lub majonezu. Sprobować i jesli potrzeba dodac jeszcze trochę soku cytrynowego. Oprócz cytryny można dodać odrobinę kminku i octu. Dip podawac w płaskich miseczkach, przybrany posiekaną zieloną pietruszką.
tatanka.com