Składniki:
· 200g masła,
· 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
· 500g truskawek,
· 4 łyżeczki żelatyny,
· 500g serka mascarpone,
· 500g twarogu,
· 100g cukru,
· opakowanie cukru waniliowego,
· 200g śmietany kremówki,
· kakao do posypania.
Masło roztopić, 1 ½ opakowania biszkoptów rozgnieść wałkiem, a następnie zagnieść z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą biszkoptową. Schłodzić w lodówce.Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Serek mascarpone utrzeć z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy serowej a następnie dodać do pozostałego sera. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić i dodać to tężejącej masy serowej.Na spodzie ciasta ułożyć truskawki, szpicami do góry. Brzegi tortownicy obłożyć przełamanymi na pół biszkoptami. Na wierzch truskawek wyłożyć masę serową. Schładzać 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch posypać kakao.
tatanka.com