tiramisu z truskawkami.docx

(65 KB) Pobierz

Składniki:

·         200g masła,

·         2 opakowania podłużnych biszkoptów,

·         500g truskawek,

·         4 łyżeczki żelatyny,

·         500g serka mascarpone,

·         500g twarogu,

·         100g cukru,

·         opakowanie cukru waniliowego,

·         200g śmietany kremówki,

·         kakao do posypania.

http://mojaquchnia.blox.pl/resource/tortrsu02.jpg
Masło roztopić, 1 ½ opakowania biszkoptów rozgnieść wałkiem, a następnie zagnieść z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą biszkoptową. Schłodzić w lodówce.

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Serek mascarpone utrzeć z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy serowej a następnie dodać do pozostałego sera. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić i dodać to tężejącej masy serowej.

Na spodzie ciasta ułożyć truskawki, szpicami do góry. Brzegi tortownicy obłożyć przełamanymi na pół biszkoptami. Na wierzch truskawek wyłożyć masę serową. Schładzać 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin