- Na deser z grilla najlepsze są jabłuszka z rodzynkami i miodem. Rodzynki pod wpływem ciepła i jabłkowych soków robią się duże, soczyste i mięciutkie. Smakowo rządzi całością cynamon i imbir. Jeśli lubisz, nadzienie można doprawić odrobiną rumu. Na 4 osoby: Czas przygotowania: 15 min.
Jak to zrobić: Farsz: 1. Zetrzyj 2 jabłka na tarce z małymi oczkami. 2. Wymieszaj je z miodem, imbirem i cynamonem. Jabłka: 3. Odkrój pozostałym owocom czapeczki z ogonkiem i odłóż na bok. 4. Łyżeczką lub małym nożykiem wydrąż miąższ. Zostaw około ½ cm przy skórce. Miąższ dodaj do farszu i wymieszaj. 5. Dziurki w spodzie owoców, powstałe po usunięciu gniazd nasiennych, zatkaj dużymi rodzynkami. 6. Nałóż do środka farsz i przykryj odciętymi czapeczkami. 7. Każde jabłko zawiń w dwie warstwy folii aluminiowej i połóż na grilla. 8. Podawaj, kiedy owoce są miękkie, ale jeszcze w całości. Bon appetit!
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 6 ładnych twardych jabłek (najlepiej zielonych)
· 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
· 6 łyżek miodu
· 85 g rodzynek
ALBERT84