Deser czereśniowo-waniliowy.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 65 dag ciemnych czereśni

- 4 łyżeczki brązowego cukru

- 4 łyżeczki kirszu

- 3 duże jajka

- 50 g maki

- 150 ml mleka

- 200 ml śmietanki kremówki

- 1 torebka cukru waniliowego

- cukier puder

- masło do smarowania formy

 

Wykonanie:

 

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (jeśli z nawiewem, to do 170°C). Delikatnie drylujemy czereśnie i rozsypujemy je na dnie posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1 litra. Skrapiamy czereśnie 1 łyżeczką kirszu i posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru. Rozbijamy mikserem jajka (ok. 1-2 min). Gdy staną się puszyste, dodajemy pozostały cukier (brązowy), cukier waniliowy, mąkę, mleko, śmietankę i resztę kirszu. Rozbijamy na jednolitą masę i zalewamy czereśnie.

Pieczemy 35-40 min. Powierzchnia clafoutis powinna być jasnozłota. Podajemy lekko ciepłe posypane cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin