Malinowo- truskawkowy puch .doc

(2 KB) Pobierz

Składniki

 

Biszkopt na roladę: 

 

• 2 jajka

 

• 1/2 szklanki mąki

 

• 1/2 szklanki cukru

 

• 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej

 

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej   

 

Masa śmietanowa: 

 

• 150 ml śmietany 36%

 

• 2 śmietan- fixy

 

• 100 dkg serka ricotta

 

• 8 czubatych łyżek cukru pudru

 

• 20 dkg malin mrożonych bądź świeżych   

 

Masa truskawkowa: 

 

• 3 galaretki truskawkowe

 

• 1 łyżka żelatyny

 

• 30 dkg mrożonych bądź świeżych truskawek

 

• 150 ml śmietany 36%

 

• 1 śmietan- fix

 

• 1/3 szklanku cukru     

 

Etapy przygotowania

 

1. Jajka z cukrem ubijamy do białości.

 

Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.

 

Pieczemy na dużej prostokątnej blaszce - na papierze do pieczenia - na złotawy kolor.

 

Po upieczeniu gdy biszkopt jest jeszcze gorący zwijamy go razem z papierem w rulon tj. na roladę.

 

2. Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy blenderem.

 

Galaretki + żelatynę + cukier rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku - mieszamy, aż rozpuści się żelatyna i cukier.

 

3. Śmietanę + śmietan- fix ubijamy na sztywno i wstawiamy do lodówki.

 

Gdy galaretka jest już mocno tężejąca mieszamy ją z bitą śmietaną oraz ze zmiksowanymi truskawkami.

 

Wstawiamy masę truskawkową do lodówki i chłodzimy, aż do momentu gdy jest ona prawie sztywna - dzielimy ją na dwie równe porcje.

 

4. Przygotowujemy masę śmietanową: śmietanę + śmietan- fix + cukier puder ubijamy na sztywno.

 

Dodajemy serek ricotta i dokładnie mieszamy.

 

Masę dzielimy na dwie równe porcje i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

 

5. Na biszkopt wykładamy najpierw masę truskawkową - równomiernie ją rozsmarowujemy.

 

Na masę z truskawek wykładamy jedną porcję masy śmietanowej i na niej to układamy maliny.

 

6. Roladę zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy masami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin