Składniki
Biszkopt na roladę:
• 2 jajka
• 1/2 szklanki mąki
• 1/2 szklanki cukru
• 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa śmietanowa:
• 150 ml śmietany 36%
• 2 śmietan- fixy
• 100 dkg serka ricotta
• 8 czubatych łyżek cukru pudru
• 20 dkg malin mrożonych bądź świeżych
Masa truskawkowa:
• 3 galaretki truskawkowe
• 1 łyżka żelatyny
• 30 dkg mrożonych bądź świeżych truskawek
• 1 śmietan- fix
• 1/3 szklanku cukru
Etapy przygotowania
1. Jajka z cukrem ubijamy do białości.
Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na dużej prostokątnej blaszce - na papierze do pieczenia - na złotawy kolor.
Po upieczeniu gdy biszkopt jest jeszcze gorący zwijamy go razem z papierem w rulon tj. na roladę.
2. Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy blenderem.
Galaretki + żelatynę + cukier rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku - mieszamy, aż rozpuści się żelatyna i cukier.
3. Śmietanę + śmietan- fix ubijamy na sztywno i wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka jest już mocno tężejąca mieszamy ją z bitą śmietaną oraz ze zmiksowanymi truskawkami.
Wstawiamy masę truskawkową do lodówki i chłodzimy, aż do momentu gdy jest ona prawie sztywna - dzielimy ją na dwie równe porcje.
4. Przygotowujemy masę śmietanową: śmietanę + śmietan- fix + cukier puder ubijamy na sztywno.
Dodajemy serek ricotta i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie równe porcje i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
5. Na biszkopt wykładamy najpierw masę truskawkową - równomiernie ją rozsmarowujemy.
Na masę z truskawek wykładamy jedną porcję masy śmietanowej i na niej to układamy maliny.
6. Roladę zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy masami.
zadok