Składniki
• melon szarantejski • sok i starta skórka z 1 limetki • 1 białko • 2 łyżki cukru • cząstki limetki do dekoracji
Etapy przygotowania
1. Melona przekrój na pół,usuń pestki.Część owocu pokrój w cienkie półplasterki,zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.Posłużą do dekoracji.
2. Resztę miąższu z melona pokrój w drobną kostkę.Wymieszaj z sokiem i skórką z limetki,zmiksuj.Białko ubij na sztywną pianę,pod koniec ubijania cienką strużką wsyp cukier.Pianę dodaj do purre z melona,ostrożnie wymieszaj.
3. Masę owocową przełóż do metalowej miski i wstaw do zamrażarki na około 4 godziny.Podczas zamrażania sorbet od czasu do czasu energicznie wymieszaj trzepaczką.
4. Sorbet przełóż do 4 salaterek,udekoruj schłodzonymi cząstkami melona i limetki.Jeżeli sorbet podajesz w upalny dzień,włóż go do mocno schłodzonych szklanek(wstaw je na około 15 minut do zamrażalnika).
zadok