Składniki:
Mus z mango
- przecier z mango – 1 kg
- bita śmietana – 1 kg
- beza włoska – 0,5 kg
- żelatyna w płatkach – 25– 30 g
Beza włoska
- cukier – 0,5 kg
- woda
- białko – 0,25 l
400 g cukru gotować z niewielkiej ilości wody do temperatury 120 st. C.
Białka ubić ze 100 g cukru.
Gotowany z wodą cukier wlewać ciągle ubijając.
Ubijać do ostudzenia bezy.
Mus czekoladowy
- żółtka – 10 szt.
- cukier – 50 g
- rozpuszczona ciepła czekolada mleczna – 600 g
- bita śmietana – 0,5 kg
Sos z mango
- przecier zmango – 650 g
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – 350 g
- zagęszczacz do owoców
Soki zagotować.
Po kilku minutach dodać zagęszczacz.
Następnie przecedzić przez sito i zostawić do ostudzenia.
Sposób przyrządzenia:
1. Utrzeć żółtka z cukrem „do białości”, następnie dodać czekoladę i bitą śmietanę.
Delikatnie wymieszać i wypełnić foremki do połowy, a następnie zamrozić.
Połączyć bitą śmietanę z przecierem z mango.
Dodać bezę włoską i rozpuszczoną żelatynę w płatkach.
2. Zamrożone stożki musu czekoladowego wcisnąć w świeżo nałożony do foremki mus z mango i przykryć biszkoptem.
Pozostawić do zastygnięcia.
3. Na trójkąty z folii rozsmarować wytemperowaną czekoladę i formować.
4. Na talerzu (o średnicy 30– 32 cm) namalować czekoladą wzór, a następnie napełnić go sosami mango i czekoladowym.
Ustawić schłodzony i zastygnięty stożek.
Wyciąć kółka i kulki z mango i ułożyć kompozycję na talerzu, dodając pozostałe owoce i listek mięty.
zadok