Stożek z mango z nutą czekoladową.doc

(2 KB) Pobierz

Składniki:

 

Mus z mango

 

- przecier z mango – 1 kg

 

- bita śmietana – 1 kg

 

- beza włoska – 0,5 kg

 

- żelatyna w płatkach – 25– 30 g

 

Beza włoska

 

- cukier – 0,5 kg

 

- woda

 

- białko – 0,25 l

 

400 g cukru gotować z niewielkiej ilości wody do temperatury 120 st. C.

 

Białka ubić ze 100 g cukru.

 

Gotowany z wodą cukier wlewać ciągle ubijając.

 

Ubijać do ostudzenia bezy.

 

Mus czekoladowy

 

- żółtka – 10 szt.

 

- cukier – 50 g

 

- rozpuszczona ciepła czekolada mleczna – 600 g

 

- bita śmietana – 0,5 kg

 

Sos z mango

 

- przecier zmango – 650 g

 

- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – 350 g

 

- zagęszczacz do owoców

 

Soki zagotować.

 

Po kilku minutach dodać zagęszczacz.

 

Następnie przecedzić przez sito i zostawić do ostudzenia.

 

Sposób przyrządzenia:

 

1. Utrzeć żółtka z cukrem „do białości”, następnie dodać czekoladę i bitą śmietanę.

 

Delikatnie wymieszać i wypełnić foremki do połowy, a następnie zamrozić.

 

Połączyć bitą śmietanę z przecierem z mango.

 

Dodać bezę włoską i rozpuszczoną żelatynę w płatkach.

 

2. Zamrożone stożki musu czekoladowego wcisnąć w świeżo nałożony do foremki mus z mango i przykryć biszkoptem.

 

Pozostawić do zastygnięcia.

 

3. Na trójkąty z folii rozsmarować wytemperowaną czekoladę i formować.

 

4. Na talerzu (o średnicy 30– 32 cm) namalować czekoladą wzór, a następnie napełnić go sosami mango i czekoladowym.

 

Ustawić schłodzony i zastygnięty stożek.

 

Wyciąć kółka i kulki z mango i ułożyć kompozycję na talerzu, dodając pozostałe owoce i listek mięty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin