Tiramisu ze śliwkami.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

250g serka mascarpone,

250 ubitej śmietany,

mała torebka żelatyny (namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, rozpuścić podgrzewając, jak napęcznieje),

cukier waniliowy,

2 żółtka utarte z czterema czubatymi łyżkami cukru

pół kilo dojrzałych moreli.

 

Wykonanie:

 

Serek, śmietanę, żółtka i żelatynę łączymy ze sobą. Z moreli wyjmujemy pestki, kilka zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w kawałki. Masę serową mieszamy z morelami.

 

I teraz: albo pieczemy biszkopt jak na tort i przekładamy go masą, jak normalny tort, po drodze nakrapiając go np. brandy zmieszaną z marmoladą morelową, albo też jakimś alkoholem o smaku morelowym, albo też wykładamy tortownicę biszkoptami, nakrapiamy biszkopty i wykładamy masę do tortownicy. Wstawić do lodówki na parę godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin