PIEPRZ CZERWONY .doc

(1 KB) Pobierz

Pieprz czerwony

 

Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe.

 

Aby zachować ten kolor, natychmiast po zerwaniu natychmiast marynuje się je w zalewie solnej.

 

W sprzedaży są też suszone ziarenka czerwonego pieprzu.

 

Te jednak pochodzą z drzewa pieprzowego niespokrewnionego z pieprzem czarnym.

 

Rośnie ono w Południowej Ameryce.

 

Jego owoce, nazywane ziarnami schinusowymi, mają kruchą czerwoną otoczkę, a wewnątrz drobną pestkę podobną do pieprzu.

 

Marynowany pieprz czerwony (czasem nazywany różowym) ma oryginalny żywiczny posmak i nie jest bardzo ostry.

 

Ale dodany np. do duszonej wołowiny, sprawi, że będzie ona nieco przypominała dziczyznę.

 

Warto też spróbować go w sałatkach.

 

Natomiast kolorowych mieszanek z suszonymi czerwonymi ziarnami schinusowymi oraz pieprzem czarnym i białym używa się do zaostrzenia smaku potraw.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin