Oscypki w sosie pieczarkowo - cytrynowym .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • 4 - 8 małych oscypków • jajko, mąka, bułka tarta do panierowania • olej do smażenia • sos: • 20 dag pieczarek • cytryna • por • 2 łyżki oleju • 2,5 szlanki bulionu • 2 łyżki mąki • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • mała łyżeczka kurkumy WYKONANIE: 1. Oscypki obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Odstawiamy na bok. 2. Pieczarki myjemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki lub kroimy w plasterki. 3. Pora przekrawamy wzdłuż, kroimy w półtalarki. Cytrynę sparzamy, szorujemy, ocieramy z niej skórkę. 4. W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy kilka minut pieczarki, dodajemy pory, zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut, pod koniec wrzucamy skórkę z cytryny i gotujemy jeszcze 2 minuty. Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do sosu, zagotowujemy, mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabarwiamy kurkumą. Dodajemy śmietankę. 5. Oscypki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy z sosem, ryżem lub frytkami i z kontrastującą surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin