Krupnik z kaszy jęczmiennej.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej (niecałe pół szklanki)

- pół szklanki mleka

- 5 szklanek wody

- 30 dag warzyw (marchew pietruszka seler por) czyli pęczek włoszczyzny bez kapusty

- cebula

- 4 ziemniaki

- 2 łyżki masła

- sól

- posiekana zielenina

- śmietana lub jogurt naturalny (niekoniecznie)

 

Sposób przyrządzania:

 

Wsyp kaszę do rondla, zalej wodą i mlekiem. Posól, zagotuj. Oczyść i pokrój na kawałeczki włoszczyznę i ziemniaki, dorzuć do kaszy. Gotuj, aż do zmięknięcia warzyw. Ewentualnie dopraw do smaku solą lub przyprawą warzywną. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją wodą lub mlekiem. Przed podaniem dodaj masło, zieleninę i jeśli chcesz, śmietanę lub jogurt.

Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną, którą przed gotowaniem trzeba dodatkowo sparzyć wrzątkiem, żeby nie była gorzkawa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin